U GOSPIĆU POKOPANE 102 ŽRTVE JUGOSLAVENSKOG KOMUNISTIČKOG REŽIMA (Žrtve su u dobi od 16 do 45 godina)

Gospić

Na Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima 23. kolovoza 2021., u Gospiću su  ukopane  102 osobe, žrtve jugoslavenskog komunističkog režima. Pokopane su u zajedničku grobnicu na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Misu zadušnicu i obred ukopa na Gradskom groblju svete Marije Magdalene u Gospiću predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, uz koncelebraciju lokalnih svećenika.

Ministarstvo hrvatskih branitelja istražilo je četiri lokacije – Lički Osik, predjele Balatin i Vrištine te Mušaluk, predjele Klanac i Čanić Gaj – gdje su ekshumirani posmrtni ostaci 102 osobe. Sve lokacije se nalaze u neposrednoj blizini Gospića no za ekshumaciju postoji još veliki broj lokacija na području Gospića koje tek treba sondirati i istražiti.

Više o pokolju i likvidacijama u Gospiću ovdje u članku!

Pregledom koštanih elemenata nakon ekshumacije utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima uglavnom osoba muškog spola u dobi od 20 do 45 godina, no ima i onih za koje je procijenjena dob od 16 do 20 godina. Kod određenog broja posmrtnih ostataka utvrđene su prostrijelne ozljede.

Jugoslovenski komunistički režim predvođen Josipom Brozom Titom diktatorom i zločincem je u nizu surovih odmazdi u Gospiću likvidirao preko 2.500 zarobljenih vojnika i civila. Gospić je ovolikim brojem žrtava bio zavijen u crno, a do danas nitko nije odgovarao za ove zločine.

Godinama se diljem Gospića otkrivaju posmrtni ostaci tih žrtava najčešće pronađeni u tzv. laufgrabama, rovovima koji su u vrijeme Drugog svjetskog rata okruživali grad. Veliki broj smaknutih pored vanjskog zida gradskog groblja Sv. Marije Magdalene tek je ovih dana imao dostojan pokop.

Među pogubljenim žrtvama jugoslavenskog režima bila je i časna sestra milosrdnica Žarka Julijana Ivasić, “osuđena na montiranom režimskom suđenju zbog navodne „izdaje”. Iako je i tijekom tortura uporno ponavljala kako nije kriva, prema odluci režimskog komunističkog Prijekog suda osuđena je na smrt strijeljanjem. Na gospićkome katoličkom groblju uz zid kapelice sv. Marije Magdalene strijeljana je 16. svibnja 1946. Pred smaknuće skinula je povez s očiju i gledala u partizanku Soku Šolaju, koja je, na osobni zahtjev, u nju pucala. Svjedokinja tog smaknuća bila je Marija Benković Seka, udata Milković, koja je stanovala u Kaniškoj ulici i koja se tada slučajno s majkom zatekla na groblju.

Više o ubojstvu sestre milosrdnice Žarke Julijane Ivasić u članku.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Izvor: Foto: Lika-online.hr

2 comments

  1. HVALA VAM ZA SVE STO ČINITE ,DA SE NE ZABORAVI, STO STO JE BILA TAKOZVANA KOMUNISTIČKA “DEMOKRACIJA” (DIKTATURA)ČINITE VELKO DJELO(DA SE NE ZABORAVI)…???

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s