HRVATSKA U ŽRVNJU JUGOSVERE

Hrvatska u žrvnju jugosvere

Knjiga obuhvaća 85 članaka, eseja i prikaza koji su posljednjih 6 godina objavljivani na Portalu Hrvatskoga kulturnog vijeća i u periodici. Temeljena na vrlo opširnoj bibliografiji knjiga argumentirano progovara o različitim temama iz područja politike, povijesti, književnosti i kulture.Uvjetno govoreći, knjiga bi se tematski mogla podijeliti na pet dijelova.
Prvi dio – koji je apostrofiran u naslovu knjige – obuhvaća povijesni pregled jugoslavenskih integracija te njezinih modernih derivata u vidu geostrateškog projekta „Zapadni Balkan” odnosno „Jugosfera”.
Drugi dio obuhvaća kritičku analizu odnosa između Hrvatske i Europske unije.
Treći dio govori o „krizi kulture” zapadnog svijeta odnosno o antropologiji i svjetonazoru koji su suprotni kršćanskoj viziji svijeta te društva izgrađenog na kršćanskim ćudorednim načelima.
Četvrti dio bavi se analizom komunističkih zločina i jugoslavenske mitologije.
Peti dio donosi portrete i političke ideje niza istaknutih hrvatskih političara, ideologa i intelektualaca čiji je rad i život utkan u temelje moderne hrvatske države.
Predgovor knjizi napisao je odvjetnik, povjesničar i publicist Tomislav Jonjić, a pogovor profesor, književnik, prevoditelj i kolumnist dr. sc. Damir Pešorda.
Slagao se netko ili ne slagao s Dijanovićevim stavovima, riječ je o knjizi koja poziva na raspravu te otvara neka od ključnih pitanja s kojima se hrvatski narod kao i narodi Europe suočavaju na početku 21. st. Upravo zbog aktualnosti knjige i mnogostrukosti argumenata kojima autor zastupa svoja stajališta nadamo se će knjiga pronaći svoj put do što većeg broja čitatelja i tako otvoriti put kritičkom razmišljanju te raspravi i polemici kao preduvjetima za napredak svakog demokratskog društva.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s