Crna knjiga komunizma u Hrvatskoj

Crna knjiga komunizma u Hrvatskoj

Rezolucija Europskog parlamenta, koja ističe i osuđuje komunističke zločine protiv čovječnosti, predstavlja povod za objektivno predstavljanje i podsjećanje svjetske javnosti na komunistička zlodjela u bivšoj Jugoslaviji, koja su manje poznata i koja su dugo bila vrlo pažljivo skrivana. To se posebice odnosi na zločine velikih razmjera, koji su pali u zaborav.
Radi se o zločinu nad hrvatskim antikomunističkim vojnim postrojbama i civilima, prema britanskim procjenama oko 200.000 vojnika i 500.000 civila, koji su se u svibnju 1945. povlačili u više kolona preko Slovenije u smjeru Austrije s namjerom da se predaju zapadnim Saveznicima.
Na Bleiburgškom polju, u Koruškoj, zaustavljeni od strane britanskih jedinica, Hrvati bivaju razoružani i predani jugoslavenskim komunističkim partizanima. Sudbina slična onoj koja je zadesila Kozake i Vlasovove jedinice, koje su Englezi u dogovoru sa Staljinom predali Crvenoj armiji.
Posljedice predaje Hrvata partizanima bile su trenutne masovne likvidacije zarobljenika i Križni putovi širom Jugoslavije, koji su iza sebe ostavili duboke tragove smrti uslijed likvidacija, bolesti i iscrpljenja.
U cijeloj hrvatskoj povijesti, uz stoljetnu obranu od prodora Turaka i brojne ratove za Habsburgovce, ne postoji nijedan primjer koji bi se po broju žrtava mogao usporediti s Bleiburškom tragedijom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s