„KRVAVI NIKOLA“ PARTIZANSKI EGZEKUTOR U GOSPIĆU

Nikola Teslić     

y1945-4brig
Slika predstavlja simboliku!

 

     Među partizanskim egzekutorima u poratnom Gospiću isticao se domaći Srbin Nikola Teslić koji je poubijao velik broj nevinih. Gonjen neobuzdanom mržnjom Nikola je u veljači 1945., s partizanima je došao u Gospić i gotovo bez pretjerivanja, iz dana u dan, iz noći u noć, ubijao nevine Hrvate gotovo legalno, ne skrivajući svoja nedjela i svoje zločine.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

U samo 24 sata Krvavi Nikola je izmrcvario i zaklao 64 hrvatskih djevojaka, žena i staraca. No, kad je partizanski pokret uvelike osramotio i on je zatvoren, i tek formalno »reda radi« osuđen 20. srpnja 1945., čak na 7 godina prisilnoga rada s gubitkom građanskih prava u trajanju 3 godine. Kazna mu je ubrzo po višem sudu, što je bilo očekivati, 22. prosinca 1945., ublažena preinakom u kaznu lišenja slobode u trajanju 18 mjeseci. »Krvavi Nikola« kako je tada nazivan, harao je uglavnom po gospićkoj Bilajskoj, Jasikovačkoj i Žabičkoj ulici i po prigradskom naselju Lipama. Jednom je bio i u Kaniškoj ulici, hoteći zaklati gimnazijalku Nevenku Brkljačić, koja je na svu sreću uspjela pobjeći. Svaki dan je obilazio hrvatske kuće i dijelio tobožnje pozive za sastanke u večernjim satima. Uplašeni hrvatski svijet mu je u početku i vjerovao te je na te »sastanke« odlazio, ali se s njih nije vraćao. S nekoliko svojih istomišljenika partizana žrtve je ubijao kod gospićke šume Jasikovca ili kod Imovine nedaleko od Bilajske ulice i gospićkoga željezničkog kolodvora, pa ih prekrivao tankim slojem zemlje ili ostavljao nepokopane.

O ozračju u kojem je Gospić živio tih dana poraća rječito svjedoči i pismo koje je Mica Vukelić, učiteljica i aktivistica KPH u Gospiću još od prije Drugog svjetskog rata, uputila Vladimiru Bakariću. U svome pismu Mica Vukelić navodi, sustavno pljačkanje sve hrvatske imovine, masovna ubojstva i niz drugih zločina koje “Jugoslavenska armija” i četnici čine nad nezaštićenim pučanstvom Gospića. Pismo je predugo za objavu u cjelini, pa ću samo navesti samo neke pritužbe koje Mica Vukelić, kako kaže, “bez glazure”, navodi u pismu Bakariću:

”Druže Vlado,

uvjerena sam da je ipak najbolje iznijeti moja opažanja direktno pred Tebe. Narod se nadalje pita zašto je sa strane Partije dozvoljen pokolj nevinih Hrvata, gdje je bilo rukovodstvo Partije da je dozvolilo Tesliću da ubija u Bjelajskoj Imovini bez suda žene, djevojke, starce koje su njegovi desetari i on iznakazili kopajući žrtvama oči, rezajući djevojkama grudi. Kao očevidca navodim staru drugaricu Šimatovićku građanku Gospića, kojoj su ubili staroga druga, a koji je bio naš komunist, dapače ima po izjavi iste i sina u partizanima, negdje mislim u Vojvodini kod Narodne obrane. Ista je tražeći svoga muža u spomenutoj imovini gdje je učinjen zločin nailazila na ovakve zločine Teslićeve bande Veljko Kekić i Božo Rabatić, koji su mjesto kazne za suradnju u Teslićevim zločinima samo premješteni po potrebi službe na Sušak”.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

 

2 comments

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s