U SLOVENIJI KOD ZAKRIŽA EKSHUMIRANE 22 ŽRTVE JUGOSLAVENSKOG KOMUNISTIČKOG REŽIMA

Zakriž – Slovenija

U Sloveniji u okolici Cerkna 2015., je potvrđeno masovno grobište gdje su pronađene najmanje 22 osobe koje su u ožujku 1945., ubili partizani a prema svjedočenjima dovedeni su na ovo stratište kao zarobljenici iz zatvora u Cerknom. Dok se za jednu osobu u tom masovnom grobištu pretpostavlja da je bio partizan na osnovu predmeta koji su pronađeni uz ostatke žrtve. Naime radi se o Stanislavu (Slavka) Šubić koga su partizani ubili  zbog navodne suradnje s okupatorom.

pomozi.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Na osnovu analize predmeta koji su pronađeni uz žrtve ustanovljeno je da se radilo o pripadnicima različitih vojski ali i o civilima. Tijekom istraživanja provedena su i antropološka istraživanja. Ministarstvo odgovorno za ekshumacije skrivenih grobišta u Sloveniji je 2016. godine, naručilo ekshumaciju žrtava koje je izvršila Idrija arheološko poduzeće Avgusta, d. o. o. Ostaci su nakon završenog iskapanja i istraživanja pohranjeni u uređenu kosturnicu u Škofji Loki.

Grobište se nalazi na strmoj padini parcele br. 256/24, k. o. Zakriž, između 8 i 15 metara ispod šumske staze koja vodi preko sjeverozapadne padine Velikog Kovka (839 m), od Zakriža prema Ravnama pri Cerknom. Pojedini dijelovi ljudskih ostataka su bili uočljivi tako reći na površini među većim kamenjem. Bili su jako plitko zakopani. Prema iskazu svjedoka, pogubljenje žrtava trajalo je nekoliko dana, leševi su stoga bili izloženi vanjskim utjecajima. Ostaci muha pronađeni su na nekoliko mjesta među kosturima žrtava, koji ukazuju na to da leševi nisu odmah pokopani.

Uz cestu iznad groblja podignuto je spomen obilježje s natpisom u kome se navodi da su ovdje ubijeni 23. ožujka 1945. godine:

  1. Jože Aljančič,
  2. Jože Hlebčar
  3.  Ivo Ovsenek (svi iz Zvirč),
  4. Jože Blažič iz Kovorja,
  5. Franc Sušnik iz Suhe i
  6. France Frelih iz Topolja.

Osim imenovanih šest na spomeniku stoji natpis 22 ušutkana Slovenca. Prema predmetima pronađenim uz žrtve, možemo zaključiti kako se ovdje ne radi samo o Slovencima, već da ima i ubijenih njemačkih vojnika i pripadnika drugih vojski. Prema šest pronađenih pločica došlo se do saznanja da je u ovom grobištu najmanje bilo šest njemačkih vojnika. S jedne od pločica se može vidjeti i osobni broj 314 prema kome je bio je pripadnik 2. satnije 903. bataljuna Landesschützen-Bataillon.

Prema Aljančiču čiji je otac jedna od žrtava ovog stratišta, Jože Aljančič i Jože Hlebčar su od 1943. godine, bili u partizanima koji su djelovali na području Kovorja a koji poslije prelaze na stranu domobranstva. Partizani su ih zarobili i odveli 1945. godine, preko Krope u Jamnik na Primorsku. Prema svjedočenjima, bili su zatočeni u Cerknom, gdje provode dan s drugim zatvorenicima s kojim su bili odvedeni u Zakriž gdje su bili zatvoreni na sjeniku iznad sela. Zatim se tada sedmogodišnji Anton Peternelj sjeća  zatočenih ljudi koji su krajem ožujka 1945. godine, tražili hranu. Zatvorenici su odvedeni cestom do jaruge, gdje su strijeljani. Mještani su u strahu tijela žrtava u početku prekrili samo lišćem, pretpostavlja se da su prekriveni zemljom (Aljančič 2009), iako tijekom istraživanja pokazalo se da su uglavnom obuhvaćeni kamenjem.

Tijekom istraživanja Jože Aljančič saznao je tragičnu sudbinu svog oca, da su ga partizani strijeljali na šumskoj stazi. Razlog za njegovo uhićenje bio je raniji bijeg iz partizanskih redova.

Izvor: Uroš Košir, Arheologija teške baštine i iskapanja masovne grobnice iz Drugog svjetskog rata u blizini Zakriža, Ljubljana, 2019.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s