USTANAK U SRBU – POKOLJ HRVATA DRVARA I GRAHOVA I ETNIČKO ČIŠĆENJE TE DVIJE OPĆINE 1941.

Drvar i Grahovo žrtve tzv. ustanka u Srbu

    Dana 27. srpnja 1941. godine, kada je počeo oružani ustanak srpskog stanovništva zapadne Bosne i istočne Like protiv vlasti Nezavisne Državne Hrvatske, učinjeni su veliki pokolji hrvatskog i muslimanskog stanovništva od kojih najveći u mjestima: Boričevac pored tzv. ustaničkog mjesta Srb u Lici, pokolj muslimana u Kulen Vakufu, pokolj Hrvata u Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca, te masovno ubijanje Hrvata Drvara i Bosanskog Grahova.

Pokolj hodočasnika u Drvaru – nestanak Hrvata Drvara

Drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor bio je pozvan sa katolicima župe Drvar u Knin da održi svečanu misu na svetkovinu sv. Ane 26. srpnja. Dan kasnije, vraćajući se sa hodočašća u Kninu, vlak sa hodočasnicima je zaustavljen oko 18 km od Drvara. U vlaku je bilo preko 300 hodočasnika sa župnikom iz Drvara.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR


Pobunjenici su napali vlak, župnika i vjernike izvukli iz vlaka i odvukli nedaleko od stanice. Svi hodočasnici su okrutno poubijani, a tijela su im bačena u jamu Golubnjaču. Te su žrtve nakon 1945. godine, jugoslavenski komunisti i četnici proglasili bojovnicima, ustašama i raznim drugim nazivima po već poznatom scenariju koji smo vidjeli i za Domovinskog rata. Time se želio spriječiti i sami spomen na ubijene Hrvate i prikriti strašan zločin.

Preostali Hrvati Drvara su tih dana protjerani ili ubijeni, a crkva u Drvaru je spaljena od jugoslavenskih Titovih komunista 1948. Imena svih identificiranih ubijenih župljana su uklesana na spomen-ploči u dvorani gdje se drvarski katolici danas okupljaju na bogoslužju. Postoji i posebna mramorna ploča sa slikama i osnovnim podatcima ubijenih župnika iz drvarske i susjednih župa. Tijela poginulih pronađena su skoro 62 godine poslije. Ekshumirana su 2003. u jami Golubnjači u Trubaru kod Drvara. Nađena su zapravo usputno, jer nisu ni bila tražena.

Više o pokolju Hrvata Drvara možete vidjeti u  članku1  i  članku2 

Pokolj Hrvata Bosanskog Grahova – mučenička smrt župnika Gospodnetića

Istog dana su u Bosanskom Grahovu i okolnim selima srpski ustanici (četnici i komunisti partizani) ubili 62 Hrvata, a među njima i 5 žena i 9 djece. Grahovskog župnika Jurja Gospodnetića su zarobili i nakon okrutnog mučenja nabili na ražanj, te pred njegovom majkom ga živog ispekli. Srpski ustanici (partizani i četnici), su u Grahovu i okolnim selima Obljaju, Koritima, Luci, Ugarcima i Crnom Lugu opljačkali i spalili sve hrvatske kuće, a u Obljaju su zapalili župni ured i rimokatoličku crkvu sv. Ilije Proroka. Preostali preživjeli Hrvati su izbjegli u Knin. Ovo stradanje Hrvata iz Bosanskog Grahova i okolici nije bilo jedino, nego se nastavilo i kasnije. Od više od tisuću predratnih župljana, vrlo mali broj ih je preživio rat.

Više o pokolju Hrvata Grahova možete vidjeti u članku3

Svjedočanstvo svjedoka pokolja u Grahovu Ante Krvavice

Ovo je kratko svjedočanstvo grahovskog pokolja svjedoka Ante Krvavice koje je dao za Nedjeljnu Dalmaciju 1995. godine:

“Genocid nad ovim nedužnim Hrvatima, fizičko istrjebljenje počelo je točno dana 27. VII. 1941. Toga dana u 10 sati ujutro četnički i partizanski ustanici pod vodstvom krvoločnog  vojvode Brane Bogunovića (koji je 1944. godine izvršio samoubojstvo) uhitili su tamošnjeg katoličkog župnika Jurja Gospodnetića, rodom s Brača. Sazvali su zbor Srba ispred katoličke crkve sv. Ilije. Nabili su mu na leđa magareći samar i ‘jašili’ po njemu oko crkve, i to ispred njegove majke. Naložili su i veliku vatru. Nabili su ga na ražanj i pekli, te uz to pjevali uz silnu kriku i viku. Svi uhvaćeni Hrvati-djeca, žene i starci, koji nisu uspjeli pobjeći, morali su gledati ovaj stravičan čin kako se peče njihov župnik na obližnjoj visoravni koja se zove Jelića polje, na istoj vatri s Tomislavom Sarićem (nećak Tomislava Sarića, Marko, 86 g., i danas je živ, nap. a.). Nakon ovih kalibanskih seansi pokupili su sve ‘gledatelje’, natovarili ih na konjske zaprege i odvezli u selo Tiškovac. Smjestili su ih u željeznički tunel gdje su prije likvidacije vršili stravična mučenja. Jedan dio odvezli su u Kamenicu kraj Drvara i također žive pobacali u jame”

Spomen na pokojne drvarske katolike Hrvate čiji su zemni ostaci počivali na katoličkom groblju koje je zbog proširenja Celuloze preorano 60-ih godina XX.st., a dio nadgrobnih spomenika prenesen na lokalitet Šobića glavice, gdje i danas leže povaljani na zemlji, što se vidi iz priloženih slika.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

2 comments

  1. Sto se tu ima reci ?! Ubili mi dva strica sa 16 i 17 g. Koji su bili na kraju rata mobilizirati ! Sto je otac govorio ni krivi ni dužni ! Pobili ih ( vjerovatno , Perica ) u Jazovki , a za Matu se ne zna ?! Vjerovatno su kažnjeni , jer su bili Hrvati ili , sto je moj otac bio Ustaski časnik ?! Koji nikada nikome nije nanio zlo !

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s