CIVILNE ŽRTVE TZV.USTANKA U SRBU – PRONAĐEN DIO ŽRTAVA HODOČASNIKA IZ DRVARA U JAMI KOD TRUBARA

Srb – Trubar – Drvar

       U Identifikacijski centar Šejkovača kod Sanskog Mosta (BiH), su 2014. godine, dopremljeni ostaci 17 žrtava koji su ekshumirani iz masovne grobnice Golubnjača, kod mjesta Trubar blizu Drvara. Ustanovljeno je da su dva skeleta iz domovinskog rata, a dok su drugi dijelovi pronađenih ostataka tijela bili stari preko 70 i više godina tj. da potječu iz vremena Drugog svjetskog rata.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Kako se osobito u crkvenim krugovima dobro zna da su 27. srpnja 1941 god. upravo kod Trubara pobijeni župnik drvarski vlč. Maximilijan Waldemar Nestor i hodočasnici koji su se s njim vlakom vraćali s hodočašća sv. Ani u Knin, može se s velikom sigurnošću pretpostaviti da su to doista dijelovi tijela župnika i hodočasnika. Dugi niz desetljeća tijekom jugaslavenske komunističke vladavine njihova tragična sudbina se nije smjela ni spominjati, jer je na dan njihove likvidacije službeno slavljen tzv. dan ustanka u Srbu.

Potresan video o pronađenim žrtvama pogledajte:

Apsurd je još veći što se taj dan tzv. ustanka u Srbu i danas slavi u Hrvatskoj a što predstavlja slavljenje masakra Hrvatskih civila ljudi, žena i djece a što je neupitno dokazano jer su već na nekoliko lokaliteta pronađena masovna grobišta sa tijelima pobijenih a samo u jednoj jami je pronađeno 37 osoba (obitelji Ivezića pokraj Srba), među kojima 12 djece u dobi od tri do 14 godina. U jamu su bačene i trudnice, a spasila su se samo dvojica mladića i jedna djevojka.

Nakon pregleda posmrtnih ostataka izvađenih iz jame kod Trubara biskup Komarica je okupljenim novinarima izjavio: „Mislim da smo na dobrom tragu da se utvrdi konačna istina o stradanju dijela nedužnih hodočasnika, koji su ubijeni ni krivi ni dužni i bačeni u jednu prirodnu jamu. Došlo je vrijeme da se njihovi posmrtni ostaci sahrane kako treba.“

Više o pokoljima koje su počinili partizani i četnici tzv. ustankom u Srbu možete pogledati u sljedećim člancima:

Više o tome u članku: PRONAĐENO 19 SKELETA OD ČEGA 10 DJEČJI LUBANJA-AKTERI FAMOZNOG USTANKA U SRBU LIKVIDIRALI 37 ČLANOVA OBITELJI IVEZIĆ ( 10 djece živo bačeno u jamu duboku 20 metara)

Više o tome u članku: KRNJEUŠA – UBIJENO 240 CIVILA, ŽUPNIK I TROJICA DJEČAKA SJEMENIŠTARACA, ŽIVI BAČENI U ZAPALJENU CRKVU

Više o tome u članku: POKOLJ HRVATA DRVARA I GRAHOVA I ETNIČKO ČIŠĆENJE TE DVIJE OPĆINE 1941.

Više o tome u članku:  VIDEO: APSURD-HRVATSKA U SRBU 27.07. SLAVI MASAKR VLASTITOG NARODA

Biskup Komarica je posebno zahvalio Jasminu Odobašiću koji je prije trinaest godina predvodio ekshumaciju pronađenih tijela iz jame Golubnjača kod Trubara i tako otkrio tajnu zločinca nad drvarskim župnikom i njegovim župljanima – hodočasnicima. Župnik Nestor je prvi ubijeni katolički svećenik na području BiH u II. svjetskom ratu, a odmah iza njega – uslijedilo je ubijanje župnika u Bosanskom Grahovu i u župi Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca. Za posmrtne ostatke ove dvojice još uvijek se ništa ne zna.

Nazočni županijski tužitelj Jasmin Mesić je izjavio da je slučaj ubojstva svećenika iz Drvara i njegovih župljana u kompetenciji istrage koju vodi državno tužilaštvo iz Sarajeva.

Pojasnio je da „pregledom ličnih stvari koje smo pronašli uz žrtve koje su pronađene u jami Golubnjača, ustanovili smo kako je bilo sakralnih predmeta te osobnih stvari koje su vjerojatno pripadale vjernicima. Pokušat ćemo da u narednom periodu dođemo do DNK uzoraka srodnika kako bismo ustanovili identitet svećenika Nestora i drugih žrtava“. Dodao je kako u ovom slučaju još uvijek ne postoje usporedni DNK pokazatelji kojima bi se mogla pouzdano izvršiti identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka iz Drugog svjetskog rata. Među pronađenim stvarima u jami Golubnjači pronađen je i ključ od drvarske župne crkve te naočale koje su istovjetne s naočalama koje na službenoj fotografiji nosi župnik Nestor.

Župnik Nestor je po narodnosti bio Nijemac iz Šlezije. Za vrijeme austrougarske njegovi su se roditelji doselili u banjalučki kraj. Tu je on kod oo. trapista „Marija Zvijezda“ pohađao školu i sam izabrao svećenički poziv, postao je trapist. Više godina je obnašao važne službe u Opatiji, a zatim je kao biskupijski svećenik, službovao u župi Ljubunčić kao kapelan te u župi Drvar – Bos. Petrovac kao župnik. O njemu svjedoči Biskupski Ordinarijat iz Banje Luke: „Kao svećenik bio je vrlo revan, a kao čovjek u svemu i prema svakome bez razlike vjere ispravan. Zato je bio kod svih obljubljen, visoko cijenjen i poštovan“. Kad je ubijen imao je 54 godine. U župi Drvar se još od 2001 godine na dan mučeničke smrti župnika Nestora i župljana 27. srpnja obilježava Dan drvarskih mučenika, a od 2008. taj dan se u cijeloj biskupiji službeno obilježava kao Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjalučke biskupije.

Biskup Komarica je zajedno sa svojom pratnjom izmolio „Opijelo“ kod posmrtnih ostataka drvarskih mučenika. A također se pomolio i za žrtve domovinskoga rata čija se tijela nalaze u centru Šejkovača. Tijekom zadnjih tjedana dopremljeno je još 430 tijela Bošnjaka i Hrvata ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora. U tijeku je njihova antropološka obrada.

Na katoličkom groblju u Banjoj Luci, u srijedu 19. studenog 2014. slavljenjem koncelebrirane Svete mise i obredom crkvenog ukopa sahranjeni su posmrtni ostaci nekadašnjeg župnika župe Drvar – Bosanski Petrovac vlč. Waldemara Maximilijana Nestora i još 14 nevinih žrtava njegove teško nastradale župe. Nakon 73 godine ove civilne žrtve su sahranjene a ujedno predstavljaju i prve nevine žrtve tzv. ustanka u Srbu. Još uvijek nisu pronađena tijela preko stotinu hodočasnika koje su masakrirale četničko-partizanske postrojbe u tijeku tzv. ustanka u Srbu.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

4 comments

  1. Interesantno, svaka jama stratište gdje se pretpostavi jedna Hrvatska žrtva,pokaže višestruke posmrtne ostatke. U slučaju tolikih ustaških zločina gdje se navodno nalaze tisuće žrtava- srba, ne pronađe se ništa.Zbog toga nema ikapanja,istraživanja u Jasenovcu.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s