BORIČEVAC: OTKRIVENA SPOMEN PLOČA ZA 28 UBIJENIH PRIPADNIKA OBITELJI IVEZIĆ IZ BROTNJA

Boričevac

Uoči mise u Boričevcu na kojoj gospićko-senjski biskup Mile Bogović svake godine komemorira sjećanje na ubijene Boričevljane kao i nevine žrtve ostalih mjesta iz Ličkog Pounja, potomci i rodbina ubijenih 28 pripadnika obitelji Ivezić iz Brotnja postavili su spomen ploču na mjestu stradavanja njihovih najmilijih.

Nakon više desetljeća tuge, patnje i jada u danu kada se godinama u komunističkoj Hrvatskoj slavio a slavi se i danas dan ustanka u Srbu, potomci Ivezića nisu znali ništa o posljednjem konačištu svojih rođaka. Konačno je prošle godine 6. svibnja uz pomoć policije PU Zadarske i pripadnika HGSS-a te Vladinog povjerenstva za zatočene i nestale pronađena Dabina jama iznad Brotnja gdje su pronađeni i izvađeni ostaci 28 ubijenih pripadnika iz šest obitelji Ivezićevih.

Ekshumacija do danas još nije završena, no rodbina je odlučila postaviti spomen obilježje uz jamu stravične egzekucije i stradavanja s osnovnim činjenicama vezanim za ovaj stravičan zločin za kojeg nitko nije odgovarao.

Nakon kasnije održane mise u Boričevcu u ime rodbine koja je postavila spomen obilježje Maria Bebić je poručila:

„Proteklih 70 godina bili smo svjedoci iskrivljavanja istine kada nam je bilo oduzeto svako ljudsko dostojanstvo. Prošlost nikako ne smijemo zaboraviti kada je pred 74 godine 28 članova 6 obitelji Ivezić bilo bačeno u jamu od kojih su 18 bili djeca između 3 i 18 godina.”

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s