PREŠUĆENO UZNIŠTVO ZLATE BARTL”TETE VEGETE” U KOMUNISTIČKOJ KAZNIONI (Osuđena na 8 godina a zaručnik ubijen u koloni Križnog puta)

Zlata Bartl “Teta Vegeta”

Nije bilo medija koji početkom kolovoza nije zabilježio, da je 1. kolovoza 2008. godine, u Koprivnici umrla Zlata Bartl, voditeljica Podravkina tima koji je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća stvorio Vegetu, jedan od najpopularnijih dodataka jelima u Europi. No, da je bila politička uznica Titovog komunističkog režima, o tome nitko ništa nije kazao. Tek je tjednik Fokus primijetio da je “imala podosta problema od čelnika tvornice i komunističkih vlasti”.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 €

Zlata Bartl rođena je 1920. godine, u Slimenima, župa Dolac kraj Travnika u Središnjoj Bosni. Poslije velike mature odlazi na studij u Zagreb, gdje na prirodoslovnom fakultetu diplomira kemiju, fiziku, matematiku i mineralogiju. Odrasla je u sarajevskoj obitelji iz imućnijeg građanskog sloja. Poslije diplome vraća se u Sarajevo, gdje predaje na gimnaziji.

Nakon Drugog svjetskog rata izrečena joj je kazna od 8 godina zatvora od strane Titovog jugoslavenskog komunističkog režima jer je učenice vodila na izlet u Rim. Uz to joj je otegotna okolnost bila, što je pripadala ustaškom pokretu. Nakon što je u komunističkom zatvoru usljed neljudskih uvjeta oboljela od tuberkuloze kralježnice, od posljedica te bolesti će patiti ostatak života. Konačno je 1946. godine, nakon 15 mjeseci zatvora uvjetno otpuštena iz kaznionice u Zenici. Godine 1945. od strane partizana ubijen je i njen zaručnik, koji je viđen u jednoj od kolona Križnog puta gdje se kreće kao zarobljenik.

1955. godine odlazi u Koprivnicu i tu počinje njen znanstveni rad. Bila je još kao dijete zaljubljenica u kemiju. U Podravkinom laboratoriju nastavlja sa svojim radom, a na njezinu inicijativu 1957. godine, počinje proizvodnja dehidratiziranih juha, a 1959. i proizvodnja “Vegete”. Slaboga zdravlja, ali zdravog duha ona je uspjela oko sebe okupiti ljude koji su nošeni njenim “elan vital” Vegetu uspjeli probiti na svjetsko tržište i Podravku pretvoriti u svjetski koncern.

Dana 2. studenog 2006. postala je počasna građanka grada Koprivnice.

10. veljače 2007. profesorica Zlata Bartl je dobila od Večernjeg lista nagradu za životno djelo.

Preminula je 30. srpnja 2008. godine u koprivničkoj Općoj bolnici nakon duge i teške bolesti. Danas je poznata pod nadimkom “Teta Vegeta”.

Izvori i literature: Politički zatvorenik, broj 198, Zagreb, 2008.

drava.info pristupljeno 30.04.2023.

vecernji.hr pristupljeno 30.04.2023.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

2 comments

  1. Čestitam najprije za Vasu tako piemenitu djelatnost, Nas posjetiti na tako užasne zločine ,onih sto još danas često kažu Daimler je bilo bolje za VRIME TE KRVOLOCNE DIKTATURE,STO SE NAZIVA KOMUNIZAM..??

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s