UBILI 23 HSS-OVCA, VELIKOSRPSKI ELEMENTI LINČUJU I UBIJAJU DOMOBRANE – ZAROBLJENIKE NAZIVAJU USTAŠAMA IAKO TO NISU (Dokumenti)

Iz zapisnika sa sjednice CK KP Hrvatske

Donosimo izvorni dio zapisnika sa sjednice CK KP Hrvatske u kojemu se jasno ističe ubijanje i linčovanje domobrana koje nazivaju ustašama iako to nisu, zatim dodaju da su se Srbi borili i da oni imaju pravo da vladaju, u NOO-ima nema odgovarajući procenat Hrvata, Srbima se kuće popravljaju a Hrvatima ne. Karakteristično je kakav se šovinizam razvio u Srijemu da su partizani i mase ubijali domobrane zarobljenike, a Nijemcima zarobljenicima su čak davali vode. Oni namjerno identificiraju sve Hrvate sa ustašama itd. Više u izvornom dokumentu :

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

1945., srpanj 26.

Zagreb

Iz zapisnika sa sjednice CK KP Hrvatske, Zagreb održane 26. srpnja 1945., o najznačajnijim problemima, političkom stanju i zadatcima

ZAPISNIK

sa sastanka CK KPH održanog 26. jula 1945. godine u Zagrebu.

Prisutni drugovi: Vlado, Stevo, Vicko, Duško, Gašpar, Rade, Mićo, Anka i Mile.

Dnevni red:

  1. Politička situacija,
  2. Kongres,
  3. Kolonizacija i agrarna reforma i
  4. Razno.

Drug Duško je iznio šta je razgovarao sa drugovima u CK KPJ. Jedan od glavnih problema jest sprečavanje i uništenje šovinizma koji se razvio u posljednje vrijeme naročito u Srijemu i prešao u istočnu Slavoniju. U Srijemu su se dešavali takovi slučajevi da su velikosrpski elementi linčovali i ubijali domobrane – zarobljenike nazivajući ih i ustašama iako to nisu bili.

Drug Vicko: Prilikom rada na komisiji za razgraničenje federalne Srbije i Hrvatske zapaža se u Sremu veći šovinizam. Vojvođani su raspisali izbore za NOO-e sa parolom za veliku Vojvodinu. Ukoliko ima nekih spornih pitanja između Vojvodine i Hrvatske oni neće da se dogovaraju i sporazumeju sa našim drugovima iz Slavonije, nego kažu da oni imaju svoju jednu i,centralnu vlast u Beogradu.

Prilikom razgraničenja Srbi nastoje da ostanu u Vojvodini. U toku ove borbe nije bilo tamo politike bratstva i jedinstva u partijskoj organizaciji u vojsci ni na terenu. Čuo sam od jednog sekretara Kotarskog Komiteta, koji kaže: “mi Srbi i Mađari činimo većinu”. Oni dodaju da su se Srbi borili i da oni imaju pravo da vladaju. U NOO-ima nema odgovarajući procent Hrvata. Srbima se kuće popravljaju a Hrvatima ne. U Subotici ima 65 procenata Hrvata. Kod Hrvata vlada potištenost i neizvjesnost. Karakteristično je kakav se šovinizam razvio u Sremu da su neki naši vojnici i mase ubijali domobrane zarobljenike, a Nijemcima-zarobljenicima su čak davali vode. Oni namjerno identifikuju Hrvate sa ustašama. Srbi se povezuju sa Slovacima i Rusinima (koji su se slabo držali za vreme okupacije) u djelatnosti i radu protiv Hrvata.

Drug Rade ističe/…/

Vojnici naše Armije prilikom prolaska kroz Slavoniju napravili su čitav niz grešaka i nepravilnosti. U selu čika Tune (kotar Županja) pobijeno je 23 HSS-ovca. Nužno je naglasiti da nema saradnje između civilnih vlasti i vojnih sudova. Vojnim sudovima je na to skrenuta pažnja. U svezi s tim održat će se i konferencija sudaca. /…/

Smrt fašizmu – Sloboda narodu!

Izvornik, strojopis

HDA, Zagreb, 1220, Zapisnik sa sastanka CK KPH održanog 26. jula 1945. u Zagrebu B. Vojnović (prir.), Zapisnici Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske 1945-1952., sv. 1 1945-1948., Zagreb, 2005., str. 75.-82.

Izvori i literatura: Vladimir Geiger, Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944. -1946.:Dokumenti: Slavonija, Srijem i Baranja, Slavonski Brod, 2006.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s