NA STRAŽNIKU KOD SAMOBORA 4 MASOVNA GROBIŠTA (Prema iskazima svjedoka najmanje 30 žrtava, dvije uspjele pobjeći)

Stražnik

Brdo Stražnik smješteno je na zapadnom dijelu Samobora, odnosno na sjeveroistočnom dijelu Samoborskog gorja. Gledajući iz grada, ima izgled velikog, pošumljenog brda (crnogoricom i bjelogoricom) na čijim se padinama ispod šume danas prostiru naselja Stražnik i Sjeverno naselje (Sveta Helena). Na rubovima šuma na nekoliko mjesta i samom vrhu naziru se velike, sive plohe, zapravo rane u krajoliku. Tu se nekoć bili vapnenački kamenolomi, pješčanici. Znakovi velike ekološke nebrige i narušene ljepote krajolika.

Toponim Stražnik vuče podrijetlo od imenice straža i glagola stražariti. Naime u vrijeme turskih provala (od XVI. do XVIII. st.) postojale su stalne postaje, taborišta, radi obrane na određenim strateškim mjestima gdje su boravile i smjenjivale se straže. Upravo je Stražnik jedno od takvih mjesta.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Nedaleko od središta grada, krivudavom cestom koja vodi šumom do naselja Vrhovčak, malo podalje od drugog zavoja, s desne strane ceste svjedoci svjedoče i pokazuju mjesto jame 3×4 metra, prvog stratišta i grobišta zarobljenih hrvatskih domobrana i civila koje su ubili Titovi partizani. Dalje stazom prema zaravni zvanoj Brezina tridesetak metara dalje od ploče s natpisom „Pod Brezinom“ pokazuju ostala grobišta. Teško bi se otkopavanjem moglo doći do kostura jer su tu u međuvremenu nikla stabla s jakim korijenjem. Dva su veća grobišta, 3×3,5 metara s ulegnutom zemljom do 40 cm.

Žrtve komunističkog jugoslavenskog režima su pokapali građani Samobora, pretežito vatrogasci pa čak i ugledni ljudi kao što su gospoda dr. B. i L. u tzv. radnim akcijama, prisilim radovima koje su organizirale jugokomunističke vlasti da prikriju zločin. Prema iskazu svjedoka, na Stražniku je ubijeno i pokopano najmanje tridesetak ljudi. Neki svjedoci, ondašnji pastiri četrnaestogodišnjaci, navode kako su čuli jauke i zapomaganja koja su dolazila iz smjera stratišta. Vidjeli su i uspješan bijeg dvojice stradalnika i neuspjelu krvničku potjeru koja je potom uslijedila.

Na Stražniku još uvijek bdije „umorena straža“ bez smjene, u očekivanju dostojnoga kršćanskog pokopa.

Izvori i literatura: Stjepan Herceg, Samobor mali Bleiburg 1945., Samobor, 1996.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

2 comments

  1. U tisućgodišnjoj povijesti Hrvata nitko nije napravio toliko zločina nad Hrvatima kao partizanska gamad. Taj ljudski ološ pod vodstvom Kumrovečkog krmka, največeg ubojice, koji je ikada postojao na ovim prostorima, ubijali su ljude iz čiste objesti, moglo bi se reći zabave. Da i danas postoji masa idiota u hrvatskom narodu, koja slavi te zločince je za zdrav razum neshvatljivo.

    Liked by 2 people

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s