ISMET ŽUNIĆ PJESNIK IZ TUZLE UBIJEN U OKOLICI SLAVONSKOG BRODA

Ismet Žunić pjesnik

Ismet Žunić je bio islamski bogoslov i pjesnik. Ismet Žunić je književnik islamske vjere koji se svrstavao u hrvatski književni krug. Rodio se u Tuzli, 27. prosinca 1914. godine, a ubijen je kraj Slavonskog Broda, 1945.

Završni ispit na Husredbegovoj medresi u Sarajevu je položio 1937., te se dalje obrazovao na Višem islamskom šerijatsko-bogoslovnom učilištu u Sarajevu. Pripadao je hrvatskim pjesnicima muslimanske vjeroispovijesti koji su djelovali između dva svjetska rata. Za vrijeme NDH je uposlen u upravnoj službi.

U svibnju 1945. godine, se povlači u Austriju odakle je vraćen i predan jugoslavenskim komunističkim režimskim vlastima. Sproveden je u Sarajevo, gdje nikad nije stigao. Svaki trag mu se gubi u okolici Slavonskog Broda, gdje je najvjerojatnije i ubijen. Kad su partizani krenuli s masovnim ubijanjem „nepodobnih intelektualaca“, u njima je nestao i Ismet Žunić, kao i kolege pjesnici Branko Klarić, Vinko Kos, Stanko Vitković i ostali.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Prve pjesničke radove je objavio u ,,Novom Beharu” (1931.-34.). Za vrijeme NDH je surađivao na pjesničkim radovima te primjedbama u ,,Osvitu” (1942.-43.), ,,Hrvatskom kolu” (1941.-43.), ,,Hrvatskom narodu” (1942.-45.), ,,Hrvatskoj reviji” (1942.-45.), ,,Hrvatskoj smotri” (1943.), ,,El-Hidaji” (1938.-43.) i drugima. Zastupljen je u ,,Lirici hrvatskih sveučilištaraca” (1939.).

Ismet Žunić je u rodnoj Tuzli do danas ostao zabranjeni pjesnik, u tome gradu i danas vlada blago prikriveni komunizam. Brojne pristalice Titovog komunističkog totalitarnog režima u Tuzli na ovog pjesnika gledaju s dozom mržnje i prijezira.

Godine 2009. je objavljena Žunićeva zbirka Ritam rata i poezije. Smotra za pitanja povijesnog kontinuiteta hrvatske državnosti Država Hrvatska je svoj dvobroj 7-8 od 12. srpnja 2011. godine, posvetila udjelu bosanskohercegovačkih muslimana u izgradnji hrvatske književnosti, a na naslovnici se nalazi Ismet Žunić.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s