U ZAGREBAČKOJ GORNJOJ DUBRAVI STRIJELJANI ZAROBLJENI VOJNICI I CIVILI (Jame su bile do vrha ispunjene leševima, iz zemlje su virili dijelovi tijela)

Gornja Dubrava

Župa sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj gornjoj Dubravi svake godine organizira na Dušni dan 2. studenoga procesiju i molitvu pored neoznačene masovne grobnice iz 1945. godine, u kojoj su pokopani hrvatski i njemački vojnici, kao i civili ubijeni nakon dolaska partizana u Zagreb. Ovo su žrtve jugoslavenskog komunističkog režima koje nisu dostojno sahranjene iako se zna za mjesto njihovog pogubljenja.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Žrtve su pobijene i bačene u još uvijek neoznačenu masovnu grobnicu u Ljubijskoj ulici 58, koja se nalazi u neposrednoj blizini crkve Sv. Leopolda u zagrebačkoj gornjoj Dubravi.

O. Vrbić je naveo da svjedok tih događaja iz 1945. godine, svjedoči kako su u neposrednoj blizini njegove kuće vršene odmazde, strijeljanja hrvatskih vojnika, Nijemaca i civila koji su nabacani u rovove, odnosno streljačke jarke, koji su se nalazili na lokalitetu na kojem se danas nalazi napuštena prodavaonica (Ljubijska 58).

Streljačke jame, istaknuto je, bile su do vrha ispunjene leševima te nisu bile dovoljno prikrivene zemljom pa su iz zemlje virili pojedini dijelovi tijela, uslijed čega je došlo do naglog raspadanja leševa. Da bi se to prikrilo od šire javnosti organizirana je svojedobno, prema svjedočenju očevidca, akcija posipavanja vapnom i pravljenjem humaka.

U zagrebačkoj Dubravi se svake godine slavi misa za sve pokojne župljane, te za hrvatske i njemačke vojnike i civile koji su 1945. godine, pobijeni i bačeni u još uvijek neoznačenu masovnu grobnicu u Ljubijskoj ulici 58, koja se nalazi nedaleko župne crkve. Misno slavlje predvodi više svećenika. Nakon mise iz crkve kreće procesija s lampašima i uz zajedničku molitvu za pokojne prema mjestu masovne grobnice.

Na mjestu neoznačene grobnice, gdje se godinama nalazila trgovina, čita se  svjedočanstvo očevica počinjenih zločina, te se moli za žrtve i počinitelje, kao i molitva odrješenja za pokojne. Od lampaša se oblikuje križ na spomen nepoznatim žrtvama komunističkih zlodjela nakon II. svjetskog rata te kao poticaj da se grobnica dostojanstveno označi.

Izvori: HRsvijet.net od 03.11.2012.

           IKA od 03.11.2013

           Glas Koncila od 11.03.2012.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s