U SELU JARE 115 HRVATA UBILI JUGO-KOMUNISTI (Većinu žrtava čine mladići ubijeni na Križnom putu)

Jare – Široki Brijeg

Župa Svih svetih u Jarama nalazi se u jugozapadnome dijelu širokobriješke općine na obroncima Mostarskog blata, između sela Biograca u župi Ljuti Dolac i Uzarića koje pripadaju župi Široki Brijeg. Sastoji se samo od sela Jare koje ima čak 16 zaselaka.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Iako je župa relativno mlada, ime sela Jare spominje se prije više od pola tisućljeća, točnije u turskom defteru iz 1468. Naravno, prvo spominjanje imena ne znači i početak, nego samo jedan dokaz o (dijelu) starosti. Jare su postojale i mnogo ranije i prosto vrve stećcima u različitim nekropolama kao što su Vinogradine i Čerezovci. Kontinuitet ljudskih naseobina postoji, ali nemoguće je saznati otkada se ovo selo zove Jare.

Jare je naseljeno mjesto u gradu Širokom Brijegu u Hercegovini u kome žive samo Hrvati. Sastav stanovništva je bio isti i u Drugom svjetskom ratu. Naselje Jare u Drugom svjetskom ratu je podnijelo ogromnu žrtvu jer je izgubilo 115 svojih mještana kao žrtve jugoslavenskog komunističkog režima. Jare su sustavno zapostavljale jugoslavenske komunističke vlasti za vrijeme ove režimske države. Kao i većina drugih hrvatskih mjesta Jare su dale ogromnu žrtvu jer skoro da ne postoji obitelj da joj nije jugoslavenski komunistički režim ubio barem jednog člana obitelji.

Za vrijeme don Krešimira realizirana je ideja spomen-obilježja žrtvama porijeklom iz Jara. Mještani Jara su 1996. godine, podignuli spomenik za 115 ubijenih u Drugom svjetskom ratu i 14 poginulih u Domovinskom ratu. Velika većina žrtava su bili mladići koje su partizani pobili na Križnom putu kada je rat bio završen. Spomenik je naslonjen na prometnicu koja prolazi kroz selo i projektirao ga je ing. Vlado Lasić. Budući da su na njemu uklesana imena mahom mlađih ljudi, muškaraca u naponu snage, ideja vodilja za gradnju bilo je prekidanje tih života. Zato vrhovi dijelova spomenika izgledaju “odlomljeno”. Na njemu se nalaze imena žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća njih 115, a na ploči su i 14 branitelja iz posljednjeg rata. Iz postolja se izdiže i kameni križ visine 2,35 metara.

Izvor: nedjelja.ba od 29. prosinac 2017.

Foto: Gordana Zelenika Facebook

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s