KATI SU U LOGORU PAUČJE OD MUČENJA IZBILI OKO, NIKADA NIJE VIDJELA SLOBODU (Iza nje je ostala siroče djevojčica Ana od 5 god.)

Paučje kod Đakova

Jugoslavenski komunistički zločin u Paučju kod Đakova

Moja baka Kata Sikiđić r. Bešlić, rođena je 1910. godine, u selu Golobrdci, a bila je udana u Dragu kod Velike za Ivana Sikiđića. Godine 1944., pred njihovom je kućom partizanski oficir Mato Rajdl ranjen iz vatrenog oružja i navodno je u rodnome Slavonskom Brodu preminuo od posljedica tog ranjavanja.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Kad su jugoslavenski partizani došli u Dragu, otjerali su Katu u logor Paučje kod Đakova, jer su smatrali da je spomenuti partizan ranjen iz njene kuće. To nije bila istina, jer u njezinoj kući nije bilo nikoga, budući da je djed Ivan već bio u domobranima, negdje na terenu (poginuo je u povlačenju u travnju 1945. godine, na miniranoj pruzi kod Kutine). Rodbina je pokušavala izbaviti Katu iz logora preko partizana iz susjednog sela Treštanovaca, nekih Bogdanovića. Bilo je već kasno, jer je bila izmučena i jako izmrcvarena, tako da je nisu htjeli pustiti, da je narod ne vidi takvu, da na vidjelo ne izađe što čine nad ljudima u logoru. Prema obavijestima koje je obitelj dobila, Kata je za vrijeme mučenja ostala i bez oka. Nikad nije izišla na slobodu.

Moja mama Ana ostala je s 5 godina bez majke i oca, a meni je često ponavljala svoje bolno sjećanje na sudbinu svojih roditelja, dopunjeno uspomenama njene tete i skrbnice Eve Petrić iz Alilovaca kod Kaptola…

Ako netko nešto znade o sudbini moje bake Kate, molim da mi javi na adresu: Zdenko Bartolović, Alilovci 121, Kaptol.

Izvor: Politički zatvorenik, br: 228-229, ožujak/travanj 2011.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s