U KLOŠTRU IVANIĆU 40 DOMOBRANA I CIVILA VEZANE ŽICOM POBILI U SAMOSTANSKOM VRTU (Žrtvama podignuta spomen-ploča)

Kloštar Ivanić

U spomen na 40 hrvatskih vojnika i civila s područja Moslavine, pogubljenih 5./6. svibnja 1945., od pripadnika 21. srpsko-crnogorske divizije iz sastava tzv. “oslobodilačke” Prve armije JA zloglasnoga Titova generala Koste Nađa, 5. svibnja 2016. godine, na karmelu samostana u Kloštru Ivaniću otkrivena je spomen-ploča, a u vrtu blagoslovljen prvi biskupijski “Križ istine”. Ovu spomen-ploču blagoslovio je Sisački biskup Vlado Košić. Nakon blagoslova ploče biskup je u samostanskoj kapeli predvodio misu zadušnicu za ubijene žrtve jugoslovenskog komunističkog režima. U koncelebraciji bili su župnik fra Drago Brglez i župni vikar fra Danijel Maljur, a u uz brojne župljane na misi su sudjelovali i svjedoci tih događaja, obitelji stradalih, te članovi Odbora za obilježavanje komunističkih zločina.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

I tada živući Kloštranin Marijan Lopec, Kata Horvat i Marica Novosel rođ. Ipšin svjedočile su za tadašnje komemoracije o užasnom događaju. -Jedan je crnogorski partizan razdvajao zarobljenike, od kojih je dio zadržao u podrumu Šprajčaka, a drugi vezao žicom. Sat iza ponoći iz samostanskoga su se vrta uza zapomaganja i jecaje čuli pucnji. Domobrani i civili ostali su nepomični u vrtu podno crkve. Ondje im je grob sve do danas. Ali, iz Kutine i okolnih sela dolazili su na zapregama tijekom vrućih mjeseci srpnja i kolovoza članovi obitelji ubijenih, želeći im tijela otpremiti doma. Otkopavali su trupla međusobno vezana žicom, ali su nakon uložena truda i muke zbog silnoga smrada i bojazni od zaraze morali odustati…

Spomen ploča u Kloštar Ivaniću

U homiliji biskup je istaknuo kako su te nevine žrtve upravo oni siromasi koje papa Franjo želi da Crkva vidi i da im pomogne. “Mi imamo danas s jedne strane pred sobom žrtve, nevino pobijene. To su naši siromasi za koje se moramo zauzeti, koje moramo oplakati i koji imaju pravo na humani pokop i žalovanje. S druge strane duhovna bijeda i najgora sirotinja su zločinci koji su bez duše strijeljali svoje bližnje jer su ih mrzili i željeli uništiti. To što danas obilježavamo bio je komunistički zločin, kao što su u mjesecu svibnju te 1945. počinjeni i mnogi drugi zločini pogubljenja ljudi bez suđenja i bez dokazane krivnje”, rekao je biskup, pozvavši Vladu RH da ponovno uspostavi Ured za istraživanje komunističkih zločina koji je bivša vlast ugasila, te da taj Ured istraži ovu i sve druge masovne grobnice u čitavoj Hrvatskoj.


To je optužba koja stvarno mora zacrvenjeti lice svake dosadašnje vlasti u RH i zato smatram da je došlo vrijeme da se to ispravi. Nije li – barem neobično – da ne kažem i namjerno sramotno, što ni jedan jedini počinitelj zločina sa strane komunističkih egzekutora nije ni priveden pravdi, a kamoli osuđen, dok su s druge strane, po Argentini hvatani starci koji su već bili jednom nogom u grobu samo da bi se demonstriralo da su oni počinili zločine i tako ih se optužilo i osudilo”, zapitao se biskup te upozorio kako je do sada samo jedan navodni počinitelj komunističkih zločina bio priveden na saslušanje, ali odmah pušten. “To je sve što je hrvatsko pravosuđe poduzelo da kazni komunistički režim koji još uvijek u dušama mnogih vlada i rukovodi mnogim odlukama. Da nema Njemačke i suda u Münchenu ni jedan udbaš ni komunistički zločinac ne bi do danas stao pred lice pravde. Pitam se: je li to Hrvatska kakvu smo svi htjeli, koju su htjeli oni koji su se krvavo borili za nju i dali svoje živote za njezinu obranu, kada je bila brutalno napadnuta i kada su ju komadali oni isti koji sada ne dopuštaju osudu komunizma!

Na kraju biskupu i svima koji su pomogli u postavljanju spomen-ploče zahvalio je fra Drago, a nakon mise biskup je dodijelio zahvalnice Marijanu Lopecu i posthumno Zoranu Iliću za posebnu zauzetost oko rasvjetljavanja istine o II. svjetskom ratu na području Kloštar Ivanića.

Izvori: Zvonimir Šeparović, Pamćenje i povjesna istina o žrtvama, zbornik radova 7, Zagreb, 2018.

ika.hkm.hr od 06.05.2016.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

2 comments

  1. Ok ,možda su većina bili srbi a tko je prokazao te ljude, nego današnji antifašisti hrvati. Čudimo se onda da se njihovi potomci koji mrze sve što ima predznak hrvatsko ,kako znakovlje tako i pokliče koje su izgovarali naši predci boreći se protiv mlečana i ostalih ugnjetača.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s