NA BARAMA U LJUBUŠKOM PRONAĐENO 9 POSMRTNIH OSTATAKA OSOBA KOJE SU UBILI JUGOSLAVENSKI KOMUNISTI

Stratište Bare u Ljubuškom

Povjerenstvo za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški, a uz suradnju s Vicepostulaturom postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 25 subraće“ predvođenom fra Miljenkom Stojićem, radilo je na iskapanju masovnog grobišta na lokalitetu Bare u Ljubuškom.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Na navedenom lokalitetu ( iznad ‘starog komunalnog’ ) iskapanja su počela 27. rujna 2010. godine, a 12. listopada 2010. godine, pronađeni su i obilježeni ostaci sedam tijela žrtava koje su ubili partizani jugoslavenski komunisti. Stručni dio posla vodio je arheolog Tihomir Glavaš te forenzičari Marija Definis Gojanović i Pero Bubalo.

Dosad obilježeni ostaci tijela su cjeloviti, vidljivi su cijeli kosturi, kao i ostaci žice kojom su bili vezani. Tijekom podizanja posmrtnih ostataka pronađena su još dva tijela. Nakon potrebnih predradnji svi pronađeni posmrtni ostatci su upućeni u Mostar na DNK analizu.

Inače, Marija Definis Gojanović je, zajedno sa suradnicima , 30. prosinca 2005. godine, identificirala zemne ostatke fra Melhiora Prlića. To je prva identifikacija neke žrtve iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća, pomoću DNK analize, na području Hrvatske i BiH te ujedno i početak studija forenzike na Sveučilištu u Splitu.

Radio Ljubuški je od samog početka rada Povjerenstva (lokalitet Tomića njive), pomno pratio i bilježio – i tonskim, i slikovnim zapisom, iskapanja ljubuških masovnih grobišta.

Izvori: Pobijeni.info od 12 listopada 2010.

Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s