STRIJELJALI 6 MJEŠTANA SKRADNIKA   (13-godišnjoj kćeri, majka je, odlazeći na stratište, dala svoje opanke)

Skradnik

Nakon što je 4. kolovoza 1945. godine, došlo do oružanog sukoba između pripadnika tadašnje OZN-e i odmetnutih križara pri čemu je poginuo jedan pripadnik OZN-e, iz Skradnika i Carevog Polja bilo je privedeno 20 mještana civila na informativne razgovore o križarima. Tijekom noći bili su mučeni i prisiljavani na davanje informacija koje nisu imali, da bi sljedećeg dana 17 osoba bilo vezano žicom i sprovedeno do Skradnika gdje je održano montirano javno suđenje uz politički govor o tzv. „stečenoj slobodi i novoj vlasti“. Šestero od njih bilo je osuđeno na smrt strijeljanjem, dvije osobe su oslobođene, a devet ih je osuđeno na prisilni rad u Plaškom. Strijeljanje 6 civila među kojima su bile i žene su izvršili jugoslavenski partizani Titovog komunističkog režima 5. kolovoza 1945. godine. Time su Titove vlasti izvršile zastrašujuću odmazdu nad civilima, zločin za koji nitko nikada nije odgovarao.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Spomenik ovim žrtvama jugoslavenskog komunističkog režima je podignut 18. rujna 2021. godine, zahvaljujući Općini Josipdol, župi Oštarije i DPD-u Sv. Marko Križevčanin. Spomenik je u nazočnosti brojnih mještana otkrila 89-godišnja Roža Badanjak, kći tada ubijene Dragice Žilić. Tada 13-godišnjoj kćeri, majka je, odlazeći na stratište, dala svoje opanke.

Više o stradanjima mještana Skradnika u članku: U SKRADNIKU PARTIZANI UBILI 91 OSOBU

Spomen-obilježje blagoslovio je župnik Oštarija vlč. Mario Vazgeč, a sudjelovao je i župnik Generalskog Stola Mario Kralj. Tom prilikom vlč. Vazgeč je poručio da svaku žrtvu treba cijeniti i vrednovati i stalno biti u zaštiti života.

Izvor: ika.hkm.hr od 19.09.2021.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s