U SKRADNIKU PARTIZANI UBILI 91 OSOBU (Spomen ploča postavljena 2010 godine sa popisom žrtava)

Skradnik

Skradnik je malo mjesto u općini Josipdol, smješteno između Oštarija i Josipdola, na cesti koja je nekad bila glavna prometnica od Dalmacije prema Karlovcu. Niti Skradnik nije izbjegao teror i opće istrijebljenje od strane komunističkih partizana u Drugom svj. ratu. Skradnik je 1941 imao oko 600 stanovnika da bi samo partizani u tom mjestu ubili 91 osobu. Svake godine u mjesecu svibnju u Skradniku se održava Misno slavlje u povodu ubojstva 91 žrtve Drugoga svjetskog rata i tri žrtve Domovinskog rata s područja Skradnika. Ovim žrtvama partizanskog terora postavljena je i spomen ploča u svibnju 2010 godine. Spomenik je postavljen u organizaciji Dobrotvornoga podupirajućeg društva “Sv. Marko Križevčanin” iz Skradnika kao i općine Josipdol i župe Oštarije. Za veliku većinu stradalnika ne zna se mjesto gdje su ubijeni kao ni gdje im je grob, dok je manji dio pokopan na grobljima u Josipdolu, Oštarijama, Ogulinu, Karlovcu i Zagrebu.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Spomen ploča se nalazi na dijelu društvenog doma koji je pretvoren u kapelicu,  svake godine se pročitaju imena svih žrtava, što je redoviti običaj u Skradniku svakog 16. svibnja u godini kada se poginulima u čast i služi misa. Po riječima tada župnika Podgorelca, sada će najbliži i rodbina ubijenih imati trajni spomen na svoje najbliže i njihovu žrtvu. To je inače oživotvorenje ideje bivšeg župnika Oštarija o. Miljenka Sušca. Fra Vice Blekić tada je u propovijedi progovorio o značaju žrtve i križa. Križ, sveprisutni kršćanski simbol znak je muke ali i puta u nebo. On je znak Isusovog uzvraćanja ljubavi u oca. Zatim je nakon programa učenika iz područne škole Skradnik blagoslovio postavljeni križ na kapelici pored spomen ploče stradalima.

Izvor: ika.hkm.hr

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s