EKSHUMACIJA 24 ŽRTVE PARTIZANA U GRAČANIMA-BANJALUKA (Smaknuća izvršila VI. lička proleterske divizija „Nikola Tesla“)

Gračani – Banjaluka

Gračani su zagrebačko gradsko naselje na najsjevernijem dijelu grada, na obroncima Medvednice, južno od Hrvatskog Zagorja. Pripada gradskoj četvrti Podsljeme. Gračani su smješteni na južnim obroncima Medvednice, točno ispod najvišeg vrha Sljemena do kojeg iz Gračana vodi cesta i (bivša) žičara.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Na lokaciji Gračani-Banjaluka od 9. do 14. travnja 2018. godine provedeni su postupci ekshumacije na kojoj se prethodno utvrdilo postojanje posmrtnih ostataka žrtava Titovih partizana. Ekshumirani su posmrtni ostaci 24 žrtve. Donosimo fotografije s iskapanja čiji je autor Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Partizanski zločini u Gračanima označavaju masovne pokolje koje su počinili Titovi partizani u razdoblju od 10. svibnja 1945. do kraja tog mjeseca u Gračanima u podnožju Zagrebačke gore blizu Zagreba. Prema svjedočenju sanitarnog inspektora Miroslava Haramije, koji je za “narodnu vlast” sanirao šumu punu nepokopanih tijela od kojih je prijetila zaraza, da bi poslije desetljećima skrivao jednu kopiju svojega izvješća, “žrtve su bile strahovito unakažene. Stratišta su bila strahovito puna raskomadanih i unakaženih golih ljudskih tijela. Glave su bile odsječene ili raskoljene sjekirama, bili su im prerezani grkljani, odsječeni udovi, spolni organi i dojke.

Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovna grobišta morali pokapati mještani Gračana.

U masovna smaknuća je bila uključena VI. lička proleterske divizija „Nikola Tesla” pod zapovjedništvom generala Đoke Jovanića (odlikovan najvišim državnim “Ordenom narodnog heroja” 20. prosinca 1951. godine), Egzekucije su trajale sve do početka lipnja 1945. kada je VI. divizija napustila selo.

Nakon provedbe postupaka ekshumacija, posmrtni ostaci su privremeno pohranjeni na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu do postupka njihove sahrane a do koje je došlo na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima 2019., u cintoru župne crkve u Gračanima gdje su pokopani posmrtni ostaci 294 žrtve ekshumirane na području Gračana koje su ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja pod komunističkim režimom. Među njima su sahranjeni i ostaci 24 žrtve iz masovnog grobišta Gračani-Banjaluka. Uz komemoraciju i ispraćaj posmrtnih ostataka, javnosti su prvi put predstavljene lokacije masovnih stratišta s potresnim, uznemirujućim fotografijama žrtava.

Terenske aktivnosti provedene su temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prikupljenih vlastitih istraživanja Uprave za zatočene i nestale. O daljnjim rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja pravovremeno će izvijestiti javnost.

Izvori:  branitelji.gov.hr

              hkm.hr

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s