KOD LESCA U SLOVENIJI PRILIKOM IZGRADNJE AUTOCESTE PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI 33 ŽRTVE TITOVIH PARTIZANA

Škofja Loka – Lesce

Škofja Loka – Lesce, forenzičari koji su započeli iskapanje kostiju pronađenih 27. studenoga 2006. godine, na području posljednjeg dijela trase Gorenjske autoceste kod Lesca, iskapanje su završili po nalogu istražnog suca. Iako su u početku pronađene kosti samo šest osoba, kosti više od 30 ljudi, žrtava poslijeratnih pokolja koje su izvršili Titovi partizani, pronađene su u desetodnevnom iskapanju. Nakon završetka ekshumacije, uslijedilo je forenzičko ispitivanje pronađenih kostiju.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Predsjednik vladinog povjerenstva za pitanja skrivenih grobišta Jože Dežman je tada rekao da su pronađeni posmrtni ostaci 33 osobe. Te su kosti navodno pronađene u dva odvojena grobišta, koja nisu istodobno ekshumirana, a pronađene žrtve nisu navodno ubijene u isto vrijeme. Međutim, to je jedno veliko grobište na kojem su pronađeni posmrtni ostaci 29 ljudi i jedno manje s posmrtnim ostacima 4 osobe.

Žrtve su navodno strijeljane, a zatim pokopane u jarku

Budući da su, uz ostatke, forenzičari tijekom iskapanja pronašli žicu i streljivo, Dežman pretpostavlja da su žrtve strijeljane, a zatim pokopane u već iskopanom jarku. Obrambeni nasipi najvjerojatnije su iskapani u blizini sportskog aerodroma Leško tijekom Drugog svjetskog rata.

Kako je objasnio Pavel Jamnik šef istrage poslijeratnih zločina iskapanje se provodi na temelju Zakona o kaznenom postupku, pa je ovo iskapanje naložio istražni sudac. Prethodna sondiranja i iskapanja u Škofjoj Loci provedena su na temelju Zakona o ratnim grobljima, a prema nalogu Ministarstva rada na inicijativu vladinog povjerenstva. U Lescama postoji sumnja da je počinjeno kazneno djelo, pa je policija vršila inspekciju iskapanja a počinitelji masakra zbog toga bi mogli biti procesuirani.

Sudska medicina je provela antropološke analize kako bi pokazala identitet pronađenih. Prema dosad prikupljenim podatcima mještana, već je jasno tko su žrtve poslijeratnih pokolja pronađenih nasuprot zračne luke Leško, pojasnio je Dežman.

Nakon završetka iskapanja na dionici autoceste u Lescama, Dežman je skrenuo pozornost na pitanje masovnih grobišta na budućim cestovnim pravcima. Tako se slična nalazišta mogu očekivati na području Maribora i Celja. Dežman je uvjeren da bi inspekciju tih područja trebalo obaviti prije nego što radnici počnu graditi ceste i prije nego što strojevi unište dio ostataka.

Izvor: Slovenski old.delo.si od prosinca 2006.

          Slovenski 24ur.com

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s