PODMUKLO UBOJSTVO SLOVENSKIH SVEĆENIKA FILIPA TERČELJA I FRANCA KRAŠNA 1946

Filip Terčelj i Franc Krašna

Oglasi

Slovenski svećenici soriški Franc Krašna i njegov prijatelj davski župnik i kulturnjak Filip Terčelj ubijeni su od strane Titovih partizana 01. 07. 1946. Filip Terčelj i Franc Krašna su ubijeni na području župe Davča.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Filip Terčelj pohađao je dijecezansku gimnaziju u Šentvidu, zatim teologiju u Ljubljani, zaređen je 1917., radio je kao kapelan u Škofjoj Loci i studirao na Fakultetu za socijalni odgoj u Kölnu. Terčelj je zatvoren i osuđen na 5 godina zatočeništva u Campobassu, godinu dana kasnije pušten je nakon intervencije crkvenih vlasti, ali nije smio obavljati nikakvu službu. Nakon rata ponovno je preziran i nije se mogao nigdje skrasiti. Primio ga je Franc Krašna, koji je sredinom 1945. kao župnik došao u Soricu i Davču i upravljao župama Davča i Sorica. 7. siječnja 1946., krenuli su zajedno pješice prema kolodvoru i dalje prema Ljubljani.

Usput su ih pristalice tadašnjeg komunističkog režima uhvatili, podmuklo ih ubili u Štulčevoj jaruzi u Davči i pokopali na mjestu zločina. Mještani su prvo pronašli brevijar koji im je pokazao gdje je grob. Njihova je tijela skupina vjernika potajno pokopala na groblju 29.04.1947., unatoč strogoj kontroli KNOJ-a i njihovih domaćih pomoćnika.

Barem neke okolnosti smrti Filipa Terčelja i Franca Krašne mogu nam pomoći da kroz vrijeme razumijemo knjigu Marije Gaser Vasi pod Ratitovcem. Drfe pod Ratitovc durh’t cajt, ​​u samoizdavanju, Železniki 2015. Knjiga je objavljena pri postavljanju spomen-ploče „nestalim ljudima“, koja je blagoslovljena u Sorici 6. rujna 2015. Filip Terčelj i Franc Krašna tješili su obitelji 24 nestala oca i zalagali se za 90 prognanika iz Sorice, Spodnjeg Danja i Torke, uključujući 62 djece.

Terčelj se zalagao za vjeru i naciju, osnivao prosvjetna i kulturna društva, organizirao tečajeve, počeo izdavati mjesečnik Naš čolnič, istovremeno je pisao o obrazovanju, bavio se i prozom i poezijom.

U 07. siječnja 2016., točno 70 godina nakon pogubljenja, dekan Škofjeloškog dekanata Simon Fortuna blagoslovio je spomen – križ u Štulcovoj grabi u Davči.

Izvor: noviglas.eu

          Filip Terčelj, Wikipedia, besplatna enciklopedija

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s