PODMUKLO UBOJSTVO SLOVENSKIH SVEĆENIKA FILIPA TERČELJA I FRANCA KRAŠNA 1946

Filip Terčelj i Franc Krašna

Oglasi

Slovenski svećenici soriški Franc Krašna i njegov prijatelj davski župnik i kulturnjak Filip Terčelj ubijeni su od strane Titovih partizana 01. 07. 1946. Filip Terčelj i Franc Krašna su ubijeni na području župe Davča.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Filip Terčelj pohađao je dijecezansku gimnaziju u Šentvidu, zatim teologiju u Ljubljani, zaređen je 1917., radio je kao kapelan u Škofjoj Loci i studirao na Fakultetu za socijalni odgoj u Kölnu. Terčelj je zatvoren i osuđen na 5 godina zatočeništva u Campobassu, godinu dana kasnije pušten je nakon intervencije crkvenih vlasti, ali nije smio obavljati nikakvu službu. Nakon rata ponovno je preziran i nije se mogao nigdje skrasiti. Primio ga je Franc Krašna, koji je sredinom 1945. kao župnik došao u Soricu i Davču i upravljao župama Davča i Sorica. 7. siječnja 1946., krenuli su zajedno pješice prema kolodvoru i dalje prema Ljubljani.

Usput su ih pristalice tadašnjeg komunističkog režima uhvatili, podmuklo ih ubili u Štulčevoj jaruzi u Davči i pokopali na mjestu zločina. Mještani su prvo pronašli brevijar koji im je pokazao gdje je grob. Njihova je tijela skupina vjernika potajno pokopala na groblju 29.04.1947., unatoč strogoj kontroli KNOJ-a i njihovih domaćih pomoćnika.

Barem neke okolnosti smrti Filipa Terčelja i Franca Krašne mogu nam pomoći da kroz vrijeme razumijemo knjigu Marije Gaser Vasi pod Ratitovcem. Drfe pod Ratitovc durh’t cajt, ​​u samoizdavanju, Železniki 2015. Knjiga je objavljena pri postavljanju spomen-ploče „nestalim ljudima“, koja je blagoslovljena u Sorici 6. rujna 2015. Filip Terčelj i Franc Krašna tješili su obitelji 24 nestala oca i zalagali se za 90 prognanika iz Sorice, Spodnjeg Danja i Torke, uključujući 62 djece.

Terčelj se zalagao za vjeru i naciju, osnivao prosvjetna i kulturna društva, organizirao tečajeve, počeo izdavati mjesečnik Naš čolnič, istovremeno je pisao o obrazovanju, bavio se i prozom i poezijom.

U 07. siječnja 2016., točno 70 godina nakon pogubljenja, dekan Škofjeloškog dekanata Simon Fortuna blagoslovio je spomen – križ u Štulcovoj grabi u Davči.

Izvor: noviglas.eu

          Filip Terčelj, Wikipedia, besplatna enciklopedija

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s