GILIĆA JAMA NA MOSEĆKOM BRDU MOVRAN (Ekshumirani ostaci žrtava Titovog režima)

Gilića Jama

Hrpe kostiju bile su između kamenih gromada, a pri silasku smo morali biti dodatno oprezni jer smo na dnu ulazne okomice otkrili ručnu bombu, izjavio je tada Tonći Rađa 2009 godine.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Ljudske kosture žrtava Titovog režima pronašli su speleolozi iz Speleološkog društva ‘Spiljar’ u Gilića jami na mosećkom brdu Movran, iznad postinjskih zaselaka Vulići i Gilići.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Speleolozima nije prvi put da su pronašli ljudske ostatke, no ovoga puta silazak u jamu bio je posebno dramatičan jer su u jami otkrili i ručnu bombu. Pretpostavljamo da ovakvih neeksplodiranih bombi ima još, što će biti dodatna opasnost pri sljedećem istraživanju jame i ekshumaciji izjavio je tada speleolog Tonći Rađa, koji se s kolegama Domagojem Laušićem i Franom Kožemeljem spustio u jamu duboku 20 metara. Gilića jama nalazi se nekoliko kilometara od jame na Osoju, pri vrhu  sjeverne padine brda Movran, koju su isti speleolozi istražili i u njoj pronašli jedan kostur 2009 godine.

Kao i za jamu na Osoju, i za kosti iz Gilića jame riječ je o zločinu Titovih partizana iz Drugog svj. rata, mještani su bili žrtve brutalnog pogubljenja od strane partizana.

Kao i svakog puta, speleolozi su svoje otkriće mogli samo fotografirati te sve prijaviti policiji. Na policiji i pravosuđu je da odrade svoj dio posla no kao i uvijek ovakvi slučajevi ostanu zaboravljeni a zločinci nikad kažnjeni.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, temeljem naloga Županijskog suda u Splitu, započela je 9. ožujka 2014. godine ekshumacije na tri lokacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U procesu ekshumacije na dvije lokacije pronađeni su posmrtni ostaci najmanje devet osoba koji su prevezeni na Odjel za sudsku medicinu KBC-a Split radi daljnje obrade.

Na prvoj lokaciji, u jami kod mjesta Dol na otoku Hvaru pronađeni su posmrtni ostaci dvije osobe, dok su na dva lokaliteta u općini Muć pronađeni posmrtni ostaci najmanje sedam osoba, od toga dvije osobe na lokalitetu zvanom “jama pod Osojem” te minimalno pet osoba na lokalitetu “Gilića jama”.

Izvori: branitelji.gov.hr Ministarstvo hrvatskih branitelja

          Slobodna Dalmacija, 2009.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s