PARTIZANI U PETRIJANCU UBIJALI LJUDE I BACALI U BUNAR (Mještani sjedili i pili pivo uz bunar pun ljudskih kostiju)

Petrijanec

U dvorištu zgrade bivše poljoprivredne zadruge u Petrijancu u Varaždinskoj županiji 12. studenoga 2015. godine, pronađene su ljudske kosti! Dubok bunar u Petrijancu od 1945., skrivao je kosti žrtava Titovog režima. Ljudski ostaci pronađeni su nakon što je tijekom građevinskih radova otkriven bunar na lokaciji  budućeg petrijaneskog logističkog centra za poljoprivredu.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Stariji mještani Petrijanca do današnjih dana pamte da su neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata u spomenuti bunar bacani iznemogli sudionici križnog puta od strane Titovih partizana.

Pričala mi je o tome moja baka Mara koja je nedavno proslavila 91. rođendan. U podrumskim prostorima zgrade PZ-e partizani su mučili zarobljenike a ta zlostavljanja očigledno nisu preživjeli. Nakon rata na bunar je postavljen poklopac i ponekad sam uz njega sjedio s društvom koje je pijuckalo pivu izjavio je tada mještanin Stjepan Telebar.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja 18. i 19. studenoga 2015. godine organizirala je i koordinirala terensko istraživanje i ekshumaciju žrtava Titovog režima iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u Petrijancu, u Varaždinskoj županiji.

Ekshumacija je izvršena temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i zaprimljene prijave Općine Petrijanec od 12. studenoga 2015. godine, čiji su komunalni djelatnici prilikom infrastrukturnih radova naišli na posmrtne ostatke.

U terenskom istraživanju na spomenutoj lokaciji sudjelovali su predstavnici Državnog odvjetništva, MUP-a, Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, Općine Petrijanec, Zavoda za sudsku medicinu i Ministarstva branitelja.

Posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu te će nakon obrade, u dogovoru za lokalnom samoupravom, biti trajno i dostojno zbrinuti na području općine.

Izvori:  branitelji.gov.hr Ministarstvo hrvatskih branitelja

           evarazdin.hr

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s