KONCENTRACIJSKI LOGOR TITOVOG REŽIMA MALA RAKOVICA, 2.500 LOGORAŠA (Odvođeni na prisilan rad u Srbiju, većina je tamo ubijena)

Mala Rakovica

Mala Rakovica je naselje koje se nalazi u sastavu Grada Samobora, Zagrebačka županija. Partizani su u ovom naselju na kraju Drugog svj. rata formirali koncentracijski logor koji  je osnovan 9.5.1945. godine.,  a u funkciji je ostao do kraja lipnja 1945. Ovaj logor koji je osnovao Titov komunistički režim nalazio se na mjestu bivše vojarne Taborec.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Na mjestu ovog koncentracijskog logora kako bi se prikrilo njegovo postojanje Titov komunistički režim je 1962. godine  izgradio  vojna baza JNA za veziste! Ovaj koncentracijski logor za vrijeme svog postojanja se prostirao od vojarne Taborec do Kladje, čak do lijeve obale Rakovice. Ovaj logor svojim dimenzijama je spadao u prostorno najveći koncentracijski  logor u Samoboru.

Procjenjuje se da je ovaj logor imao oko 2.500 zarobljenika: zarobljenih vojnika i civila. Prema svjedočanstvima svjedoka  ovaj su logor čuvali srpski partizani pripadnici partizanske VIII. Kordunaške brigade.

Iz ovog logora su pod stražom odvodili pojedince i grupe zarobljenika u nepoznato.

Jedna skupina je odvedena u Svetu Nedelju na stratište „Pakovica“, gdje su svi pobijeni. Najveća skupina odvedena iz logora krenula je 21.5.1945. godine., koja se priključila koloni „Križnog puta“ Samoboraca s Trga kralja Tomislava, Langovom ulicom, Rakovica, Galgovo, Sisak, Petrinja, Glina, Karlovac, Ogulin. Prilikom kretanja ove skupine zarobljenici su doživjeli brojna mučenja i premlaćivanja, veći dio ih je tako ubijen ili kasnije strijeljan.

Još jedna veća skupina krenula je Betonskom cestom preko Svete Nedelje za Podsused. Tu su ih strpali u vagone za stoku i odveli ih u Srbiju na prisilan rad (sječa šume). Zarobljenik Prelec iz Strmca je uspio ostati živ i vratiti se kući, prema njegovom svjedočenju, jako je mali broj onih koji su preživjeli i uspjeli se vratiti svojim obiteljima.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s