NA PODRUČJU MAČKOVCA PARTIZANI HLADNIM ORUŽJEM ZAKLALI 44 SLOVENCA (Dio žrtava pronađen i dostojno ukopan)

Mačkovac

Prošlo je više od sedam desetljeća od masakra 44 Slovenca u Mačkovcu kod sela Bukovec kod Velikog Lašča. Pokolj se dogodio 28. listopada 1943., rekao je Jože Dežman, povjesničar i suosnivač Zaklade Memores.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

28. listopada 1943. godine partizanske su jedinice hladnim oružjem zaklale 44  Slovenaca ratnih zarobljenika iz općina Bloke, Cerknica, Loška dolina i Loški potok. Komunisti nisu pokapali žrtve, pa su njihove posmrtne ostatke rasule divlje životinje po šumama što je onemogućilo prikupljanje svih ostatka tih žrtava.

26. listopada 2013. započela su iskapanja na području Mačkovca gdje su pronašli šesnaest kostura koji su pokopani u zajedničku grobnicu na groblju u Begunjama pokraj Cerknice. 

“Imao sam tri tjedna kada je moj otac deložiran. Svjedoci kažu da je bio ovdje”, kaže mještanin, naslonjen na lopatu. “Nisu pokopani, samo zaklani i bačeni”, usmenu poruku, koja je na tim mjestima još uvijek živa, prenosi još jedan od potomaka žrtava. “Tada su ih mještani samo pokrili granama”, dodaje treći. 

Arheolog Draško Josipovič rekao nam je da su leševi pripadnika seoske straže trebali biti zakopani duboko u šumi. “Ovdje se smatra da je ubijeno 44 od 46 ljudi. Budući da su se partizani bojali njemačkih protuofanziva, odlučili su ih ubiti hladnim čelikom.” U kaosu dvoje ljudi uspjelo je pobjeći. 

Povjerenstvo je 2008. godine istražilo mjesto na kojem je uredila skrivena groblja poslijeratnih masakra, a Josipović kaže da je na jednom od mjesta do sada pronađeno osam kostura: “Niže u šumi pronašli smo posmrtne ostatke četiri osobe: najvjerojatnije pripadaju četvero ljudi. Ne znaju gdje su kosturi preostale 43 žrtve, ali Dežman vjeruje da je većina posmrtnih ostataka nestala iz različitih razloga, o čemu svjedoče razne priče:

“Neki također kažu da su psi u selo uvukli kosti. “Do sada su iskopavali na 25 lokacija. Njihov posao otežava i nedostatak očevidaca koji bi ih vodili kamo da kopaju, kaže Josipovič. Osim skeletnih ostataka, pronašli su i nekoliko predmeta.” vilica talijanske proizvodnje, razne spajalice, jedan kraj sjekire, okovane cipele. “Identifikacija poginulih nije moguća:” Možda ćemo moći identificirati dva do četiri, ali vidjet ćemo.

Jože Dežman kaže da je dodana vrijednost iskapanja činjenica da su pomagali rođaci treće i druge generacije i da su “rekli sve što prije nisu smjeli; također da je masakr bio brutalan “. 

Ljubljana (27. studenoga 2013.) – U nedjelju, 24. studenoga 2013., suradnice Studijskog centra za nacionalno pomirenje Marta Keršič i Mirjam Dujo Jurjevčič nazočile su ukopu posmrtnih ostataka ukupno pronađenih do tada 16 ubijenih mještana Notranjske koji su ubijeni u Mačkovcu.

Svetu misu darovao je arhiđakon mons. Franci Petrič, glavni urednik Družine. U svojoj propovijedi naglasio je da je pokop žrtava povijesni događaj za župu Begunje, Notranjska i za mladu državu Sloveniju. Rekao je da je istinska pobjeda zajamčena samo u opraštanju i ljubavi.

Nakon misnice zadušnice govorili su i predsjednik Vladinog povjerenstva za skrivena groblja Jože Dežman i načelnik Općine Cerknica Marko Rupar. I lokalni župnik iz Begunja kod Cerknice Maks Ipavec uložio je velike napore u ekshumaciju žrtava. Na prostoru do crkve bile su izložene osobne stvari žrtava pronađene tijekom iskapanja, kao i neke fotografije iskapanja te popis svih ubijenih.

Izvori: vecer.com 28.10.2013

           scnr.si  27. 11. 2013

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s