U ŠUMI LEŠE U SLOVENIJI PRONAŠLI 700 ŽRTAVA VEĆINOM CIVILA (Žrtve su ubijane u klečećem položaju s rukama vezanima na leđima)

Leše Slovenija

U Sloveniji je 2010., godine u rujnu mjesecu otkriveno novo masovno grobište s oko 700 žrtava koje je pobio Titov komunistički režim nakon što je završio Drugi svjetski rat, objavili su slovenski mediji.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Po mišljenju austrijskih povjesničara, koje je prenijela austrijska agencija APA, u masovnom grobištu u šumi nedaleko od sela Leše kod gradića Prevalje, nekoliko kilometara od granice s Austrijom, vjerojatno su među tih 700 žrtava i ostatci stotinjak austrijskih državljana. Riječ je, kako se pretpostavlja, o Austrijancima koje su potkraj rata uhitile postrojbe Titovih partizana u austrijskoj pokrajini Koruškoj i prebacile ih u Jugoslaviju gdje su ubijeni.

Marko Štrovs, koji u ime slovenske vlade vodio povjerenstvo za otkrivanje i obilježavanje masovnih grobišta iz vremena Drugog svj. rata i poraća, kojih je na slovenskom teritoriju do sada otkriveno više od 700, izjavio je za slovenske medije da je sondirana i istražena lokacija nedaleko od sela Leše, za koju se i prije na osnovi izjava svjedoka sumnjalo da sadrži posmrtne ostatke žrtava poratnih pogubljenja od strane Titovih partizana.

Štrovs je izjavio da se u jami dužine 21 metar i širine tri metra nalazi oko 700 žrtava, što je iznenadilo istražitelje koji su s obzirom na prijašnja spoznaje očekivali oko stotinu trupala.

Žrtve su, kako je dodao, muškog i ženskog spola, civili, a ubijene su potkraj svibnja 1945, nakon što su do sela dovezene kamionima, a onda otjerane da pješice hodaju do gubilišta.

Žrtve su ubijane u klečećem položaju s rukama vezanima na leđima, a na nekim tijelima nađeni su tragovi ozljeda od vatrenog oružja, izjavio je Štrovs. Slovenski mediji navode da su u masovnoj grobnici vjerojatno i bogatiji Slovenci iz okolice koje su komunističke vlasti nakon rata smatrale klasnim neprijateljima.

Po Štrovsovim riječima, iz izjava svjedoka i navoda mjesnog stanovništva dade se zaključiti da su ubojstva u šumi u blizini starog rudnika kod Leše, nedaleko od kapele Svete Ane, počinjena potkraj svibnja 1945. Sondiranjem terena i označivanjem sada je ta masovna grobnica i službeno potvrđena te uvrštena na popis do sada prikrivenih ratnih i poratnih grobišta Titovog komunističkog režima kojih je otkriveno više od 700 na teritoriju cijele države. Tijekom istrage nazočili su i kriminalisti istražitelji koji su sondiranje izveli uz pomoć izvođača radova, tvrtke Raj iz Vojnika, a bili su nazočni i kriminalisti Policijske uprave Slovenj Gradec, državni tužitelj Okružnog državnog tužiteljstva Slovenj Gradec i predstavnici Pokrajinskog muzeja Koruške.

Sondiranju masovne grobnice nazočili su predstavnici sudstva i policije te povjesničari, a mjesto je zaštićeno dok se ne odluči hoće li biti pokrenut postupak za zločin protiv zasad nepoznatih počinitelja. Moguće je da će žrtve ostati na mjestu gdje su ubijene, a moguća je i njihova ekshumacija i premještanje na neko drugo groblje objasnio je Štrovs novinarima. Jedna od mogućnosti možebitne identifikacije žrtava je i analiza DNA preko njihovih još živih srodnika.

Velika masovna grobišta se nalaze također u okolici Slovenj Gradca. U Koruškoj je prethodnim sondiranjima utvrđeno da se u okolici Slovenj Gradca nalaze velika masovna grobišta. Tu je najveće masovno grobište u Žančanima, gdje je vjerojatno više od tisuću pokopanih žrtava Titovog komunističkog režima. Potvrđena su i masovna grobišta u Šmartnom kod Slovenj Gradca te u okolici Doliča kod Mislinje. Registriran je još veliki broj masovnih grobišta, ali sondiranje još nije provedeno, rekao je Štrovs.

Međutim, stručnjaci u Koruškoj, na granici sa Štajerskom, u srpnju su proveli sondiranje manjeg masovnog grobišta iznad Ožbalta, gdje su potvrdili malo masovno grobište gdje su partizani pobili cijelu jednu obitelj 1945. godine. Navode slovenski mediji.

Izvor: Slovenski  sio1.net

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj