U OSEKOVU UBIJENO 97 MJEŠTANA, LOCIRANA I TRI GROBIŠTA SA PREKO 300 ŽRTAVA

Osekovo

Osekovo, na raskrižju Moslavine, Lonjskog polja i Posavine, nalazi se na području Sisačko-moslavačke regije. Bijeli križ istine ispred crkve Svete Ane u Osekovu svjedoči tragičnoj istini i trajnom sjećanju na 97 hrvatskih žrtava Osekova i ovog dijela Moslavine tijekom Drugog svjetskog rata, kao i poslijeratnih masovnih zločina jugoslavenskog komunističkog režima: 300 neidentificiranih ubijenih civila i hrvatskih vojnika na križnom putu Brezovica i Oseka Grove. 15. ožujka 2020. godine, sisački biskup Vlado Kosić blagoslovio je ovaj “bijeli križ istine” u spomen na ubijene u Drugom svjetskom ratu. Žrtve su i danas skrivene. Međutim, previše je tih ljudi koji su ubijeni bez suđenja i bez dokazane krivnje, nitko nije odgovarao za ove zločine svi procesi su na sudovima zataškani.

Doniraj za rad portala Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad našeg portala i izradu prvog središnjeg elektroničkog popisa žrtava komunizma koji bi bio javno dostupan, uplatu možete izvršiti ovdje. Hvala!

10,00 EUR

U ovom mirnom dijelu Moslavine bez stvarnih ratnih djelovanja 1941.-1945., život je izgubio svaki deseti stanovnik današnjega administrativnoga grada Popovače, njih 956. U Gornjoj Jelenskoj najviše, 128, Strušcu 90, Potoku 95, Osekovu 97 i Voloderu 115 Hrvata. 

Tri masovna grobišta u Osekovu

Kad je riječ o „crvenom Osekovu“, kako to naselje između Lonjskoga polja, magistralne cestovne i željezničke prometnice te obronaka Moslavačke gore, nerijetko nazivaju povjesničari i viktimolozi, ondje je uporni istraživač arhiva dr. Kovačević abecednim redom zabilježio 97 smrtno stradalih; onih poniklih u Osekovu, doseljenih zbog službe ili bračne zajednice podno vitkoga zvonika župne crkve sv. Ane. Njihovo će stradanje trajno obilježiti Bijeli križ istine, petnaesto spomen-obilježje Sisačke biskupije, Sisačko-moslavačke županije i sisačkoga, odnosno popovačkoga Ogranka Hrvatskog domobrana, stoljeće i pol’ stare udruge koja njeguje plemenite nacionalne obrambeno-vojničke tradicije još iz vremena Austro-Ugarske Monarhije. Ali i o postojanju triju masovnih grobišta, žrtava jugoslovenske komunističke ideologije smrti. Masovno grobište u Gajbrejčeku je grobište zarobljenih njemačkih vojnika, u Vinatici Brezovičkom gaju je grobište 250 žrtava jugoslavenskog komunizma, a u Osečkom gaju u grobištu je oko 50 civila iz raznih krajeva Hrvatske, odnosno hrvatskih vojnika, blajburških povratnika s mučeničkih križnih putova komunističke partizanske vlasti, od Austrije i Slovenije. Tekst spomen ploče podno bijeloga križa podsjećat će putnike i namjernike i na velik broj neznanih Hrvata poginulih u Lonjskom polju u osvetničkom naletu partizana na goloruke ljude. 

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s