EKSHUMIRANO I UKOPANO 55 ŽRTAVA UBIJENIH OD PARTIZANA U VAGANCU PLITVIČKA JEZERA (Djevojčice su gledale mučenja svojih očeva i rodbine)

Vaganac  

     Bez suđenja i krivnje pobili su partizani civile i hrvatske ranjene vojnike domobrane. Izvršen je ukop ukupno 55 žrtava komunističkog režima, koje su iskopane 2017., iz masovne grobnice u Vagancu, a pobijeni su od strane Titovih partizana bez suđenja.

Doniraj za rad portala Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad našeg portala i izradu prvog središnjeg elektroničkog popisa žrtava komunizma koji bi bio javno dostupan, uplatu možete izvršiti ovdje. Hvala!

10,00 EUR

Pokop žrtava iz Drugog svjetskog rata na području Vaganca trebao je čekati više od 70 godina. Ipak, sa zakašnjenjem dio žrtava je pronađen, stručno je identificirano 55 osoba. Radi se o žrtvama jugoslavenskog komunističkog režima koje su bačene u jame, bunkere, bez suda i mogućnosti obrane. Žrtve su pronađene na 9 lokacija.

Posmrtni ostatci 55 žrtava partizanskih zločina protiv čovječnosti tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća su 2017., pronađeni i ekshumirani na devet mjesta u općinama Plitvičkim Jezerima i Rakovici, a pokopani su u rujnu 2018., u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju u Vagancu, a riječ je o civilima i vojnicima domobranske vojske.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja organizirala je i provela ekshumaciju od 24. travnja do 14. lipnja 2017., na devet mjesta u općinama Rakovici i Plitvičkim Jezerima a sve se žrtve smatraju nevinima jer su “smaknute bez suđenja”.

Prema riječima načelnika Općine Rakovica g. Franje Franjkovića, preneražen je svjedočanstvima nekoliko mještanki rakovičkih sela koje se sjećaju, iz vremena kad su bile djevojčice, mučenja svojih očeva i rodbine, sve redom civila. No, postoje i svjedočanstva o zarobljavanju i likvidaciji ustaša i domobrana bez suđenja.

Ima saznanja o više od 700 nestalih osoba s područja grada Slunja i triju općina -Rakovice, Cetingrada i Plitvičkih Jezera.”Ovdje se radi o nekima od njih, ali je odlučeno da se u složen i skup postupak identifikacije tih posmrtnih ostataka neće ići jer je riječ o žrtvama od prije 70 i više godina koje možda više i nemaju žive bliske rođake, a Hrvatska nema nacionalnu bazu DNA uzoraka”, rekao je tada čelnik Uprave za zatočene i nestale, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić. No, dodao je, “ako netko ima potrebe, ako se pretpostavlja tko su žrtve i postoje živi srodnici, može se pristupiti DNA analizi i utvrđivanju identiteta žrtve”.

Objasnio je da se tijekom ekshumacije nije moglo odmah točno utvrditi o koliko je žrtava riječ pa je rečeno – najmanje 53, no za Zavodu za sudsku medicinu kosti su poslagane i pripremljene za pokop te je utvrđeno da je u devet jama bilo 55 žrtava jugoslavensko komunističkog režima.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

  1. Još nešto za vrijeme 2 svijetskog. Rata u istom mijestu Vagancu su partizani i susjedi Srbi župno groblje su totalno izravnali sa zemljom i srušili crkvu ,

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s