NIKOLA BILOGRIVIĆ SVEĆENIK DOKTOR POVIJESTI ROĐEN U TUZLI – STRIJELJAN U BANJA LUCI DVIJE GODINE NAKON ZAVRŠETKA RATA

Nikola Bilogrivić

     Rođen je 16. prosinca 1893. u Tuzli, od oca Ante i majke Marije, rođ. Bećarević. Gimnaziju je završio u Travniku, a bogosloviju u Sarajevu. Nikola Bilogrivić katolički svećenik i doktor povijesti; osobito je pisao o staroj prisutnosti Hrvata i Katoličke crkve na području današnje opustošene Banjolučke biskupije – To je područje odakle su Hrvati sustavno potiskivani i protjerivani stotinama godina od Turaka sve do posljednjeg genocida nad Hrvatima koji je izvršila vlast Republike Srpske.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Za svećenika je zaređen 1916. u Sarajevu. Prvo je služio kao vjeroučitelj u Banja Luci, 1924. postao je župnikom u Bosanskoj Gradišci, a posljednja služba bila mu je ponovo u Banja Luci. Komunisti su ga strijeljali 20. veljače 1947. u Banja Luci.

Bio je vrlo aktivan u crkvenom i narodnom životu Banja Luke i u najteže ratno vrijeme. Kao i svi drugi svećenici rado je pomagao svima, ne samo Hrvatima nego i Srbima i Muslimanima. Bio je poznat i kao pisac. Pisao je o povijesnim temama, osobito o prošlosti Banja Luke.

Doktorsku disertaciju dr. Nikole Bilogrivića pod naslovom “Katolička crkva na području banjolučke biskupije do invazije Turaka” za tisak je priredio dr. Anto Orlovac, Izdavač, Vrhbosanska katolička teologija, Sarajevo, 1998. godina.

Nije uspio dočekati kraj rata, jer razdoblje mira i obnove nastupilo je svima, osim Hrvatima. Srbi su 1945. godinu dočekali uglavnom kao partizani (kao da 1941. nitko nije bio četnik; premda su mnogi bili četnici, što im je oproš­teno), kao pobjednici, osloboditelji, na vrhuncu svoje moći i sile. Sva je vlast bila u njihovim rukama.

Poslije 1945. komunisti su uhitili stožernika u Banja Luci dr. Viktora Gutića, a zatim i dr. Felixa Niedzielskog. Spremali su njihov spektakularni namješteni sudski postupak u Banja Luci. Isto tako, predložili su i uhićenje katoličkog svećenika msgr.dr. Nikole Bilogrivića i njegovu osudu, iako je bio nedužan. Zapravo su se komunisti bojali svakog intelektualca koji je mislio drugačije od njih i bio im je potencijalni protivnik. Tako je počelo suđenje u Banja Luci. Na tom sudskom postupku pričalo se o tisućama  ubijenih Srba, zapaljenih sela, bez ijednog konkretnog dokaza, samo na prejudiciranim optužbama “rekla kazala” uglavnom lažnih partijskih svjedoka, na brzaka je donijeta je presuda!

Župnik Bilogrivič osuđen je na smrt te je potpuno nedužan strijeljan, zajedno s dr.Felixom Niedzielskim, 20. veljače 1947. u Banja Luci, u Boriku. Prema pričanju očevidaca, to je bilo na mjestu gdje se danas nalazi športska dvorana “Borik ‘.

List MI { 1991.) donosi sljedeće izvješće: Župnik dr. Nikola Bilogrivič bio je neumoran u molitvi sv. Krunice, časoslova i u adoracji Presvetom kao i u pastvi. Kod njega su u ratu svi siromasi, progonjeni i izbjeglice nalazili pomoć i utočište. I to bez razlike nacije i vjere. Tako je zavrijedio dar mučeništva. Ubijen je zato što je bio revan duhovni pastir i što je bio Hrvat intelektualac.

Izvor: Don Anto Baković, Hrvatski martirologij XX. Stoljeća, Zagreb, 2007.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s