GLEDAO SAM KAKO PARTIZANI LIKVIDIRAJU CIVILE ŽELJEZNOM POLUGOM U POTILJAK (Svjedočanstvo Miroslava Lukšića)

Miroslav Lukšić

     Miroslav Lukšić, očevidac egzekucija na lokaciji Tuškanac u Zagrebu svjedočio je događajima iz svibnja 1945. Višednevna smaknuća gledao kao četrnaestogodišnjak iz stotinjaknjak metara udaljene rodne kuće.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

VIDEO:

“Partizanska vojska, koja je došla 1945. godine u Zagreb, koristila je ovu zemlju za likvidaciju civila i vojnika hrvatske nacionalnosti. Tjedno su partizani ovdje dopremali grupe od 10 do 15 ljudi koje bi likvidirali na više načina, pred rovom su ispaljivali metak u potiljak i žrtva je padala u rov, a koristili su željeznu polugu udarajući njome nevine ljude u potiljak koji bi zatim padali u rovove.

Živim vapnom posipali bi žrtve koje bi nakon toga zakopavali zemljom. Ponekad se miris ubijenih širio čitavim područjem. Osim mene, postoji još živih svjedoka ovih događaja”, istaknuo je 87-godišnji Lukšić.

U dvorištu Učiteljskog fakulteta u Savskoj 77 u prvoj fazi ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba, druga faza je u planu za sljedeće razdoblje. Provedena je ekshumacija na lokaciji „Jelenovac“ na kojoj je potvrđeno postojanje masovne grobnice i ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 9 osoba, a druga faza je u planu za sljedeće razdoblje.

U Gračanima je obrađeno sedam lokacija – Gračani Banjaluka, Kod Marije-Bjelčenica, Obernjak, Peščenka, Zdenčec, Zlodijev breg, Krivićev brijeg, na kojima su do sada ukupno ekshumirani posmrtni ostaci 295 osoba. Uskoro započinje i ekshumacija na gračanskom području, na lokaciji „Matkov Brijeg“.

Na lokaciji Tuškanac 74 su, prema dostupnim izvorima, u poslijeratnom razdoblju ubijeni civili i pripadnici HOS-a, a Ministarstvo je do sada ekshumiralo posmrtne ostatke najmanje 24 osobe.

Otkriveni su posmrtni ostaci najmanje 48 osoba koji su vidljivi na samoj lokaciji rasadnika Pepeljarka u masovnoj grobnici na nekoliko metara dubine, zajedno sa žicom kojima su žrtve bile povezane, ostacima osobnih predmeta te čahurama koje dokazuju kako je dio smaknuća počinjen na licu mjesta. Pronalaskom još jednog novog rova, pretpostavljamo kako će ukupan broj žrtava biti znatno veći.

U protekle dvije godine Ministarstvo hrvatskih branitelja organiziralo je i provelo 269 terenskih izvida te 25 probnih iskapanja na području šest županija i u Gradu Zagrebu. Provedene su 52 ekshumacije na području 11 županija i u Gradu Zagrebu te je ukupno ekshumirano 776, a pokopano je 396 osoba.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

2 comments

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s