U ORAHOVICI 1942 PARTIZANI SRUŠILI ŽIDOVSKU SINAGOGU, IZVRŠILI PLJAČKU UBIJALI ZAROBLJENIKE I CIVILE

Orahovica

     Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Orahovica 29. listopada 2017., je izgradila i otkrila spomen obilježje ubijenim hrvatskim vojnicima u vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata u dijelu Orahovice koji građani znaju kao Klanac. Izgradnju ovog spomen obilježja pomogli su Andrija Garačić koji je ustupio svoje zemljište za izgradnju, poduzeća Radlovac i Simstrans te Klesarska radnja Bokun.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Orahovica je 1942. godine, nekoliko puta napadana od strane partizana, no bez većeg učinka. Međutim 20. prosinca 1942. godine, partizani (u čijim redovima su bili gotovo svi srpske narodnosti iz Slavonije),  pokrenuli su akciju čišćenja u Duzluku i Donjoj Pištani i likvidirali tamošnje lokalne civilne predstavnike vlasti i zatvorili navedeni prostor. Istog tog dana izvršen je i napad na Orahovicu, koji je prema izvješću štaba 12. Slavonske brigade NOP-a, izvršila ta brigada u 2 sata u noći, a upad u samo mjesto izvršili su 3. i 4. udarni bataljoni dok su 1. i 2., bili u zasjedama prema Humljanima, Čačincima, Zdencima i Feričancima. Napadi su dolazili sa svih strana, a borbe su trajale sve do 16 sati do kada su partizani uspjeli ući u samo mjesto Orahovicu. Domaći iz Orahovice su se uspjeli povući prema klancu ali tu nailaze na zasjedu 1. Bataljuna NOP. U borbi tada pogibaju četvorica orahovačkih domobrana, a četvorica su zarobljena te odvedena u Kokčak i Drenovac gdje su ubijeni. U okruženju je ostalo 86 domobrana koji su zarobljeni, a 10 ih je odmah strijeljano dok se za sudbinu većine preostalih ništa ne zna!

Treba reći da su partizani ulaskom u Orahovicu opljačkali i uništili sve što se moglo, a na kraju potpuno spalili i srušili židovsku sinagogu u Orahovici. Sinagoga je bila smještena u današnjoj ulici Kralja Zvonimira.

Do sada samo manji dio poznatih imena ubijenih iz Orahovice koji su poginuli a najvećim dijelom likvidirani kao zarobljenici a mnogi i kao civili:


 1. Ivan Aleksić
 2. Belajdić Stjepan
 3. Nikola Biškupić
 4. Ivan Bošnjaković
 5. Vlado Bošnjaković
 6. Josip Gorše
 7. Ivan Kenig
 8. Mijo Kertis
 9. Ivan Kruljac
 10. Anto Mikić
 11. Mihael Molnar
 12. Karlo Petričević
 13. Matija Rauher
 14. Franjo Stibl
 15. Ivica Šifković
 16. Ilija Tankosić
 17. Paško Vulić
 18. Dragan Žagar
 19. Mato Mandić
 20. Đuro Šimić
 21. Franjo Fišinger
 22. Ivan Kordi
 23. Ante Tankosić
 24. Drago Posavec
 25. Slavko Erdeljac
 26. Mato Malović.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s