U GROBIŠTU LEŠ U KOTORIBI PARTIZANI ZVIJERSKI POUBIJALI 50 ZATVORENIKA IZ VARAŽDINSKOG ZATVORA

Leš – Kotoriba

     Na grobištu Leš u Kotoribi je 11. srpnja 2009. godine postavljen spomen-križ kao spomen na žrtve ubijene nakon Drugog svjetskog rata. Spomen križ na stratištu Leš nalazi se u Kotoribi i njime je obilježeno grobište oko 50 žrtava drugog svjetskog rata i poraća.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Osim samog zločina teško pada i šutnja kojom je obavijen! U spomen na poubijane žrtve jugo-komunističkog terora, na masovnom grobištu pedesetak žrtava, poubijanih u jutarnjim satima na Petrovo 1945.,   kod spomen-križa Leš svake godine održava se misa zadušnica gdje se pale svijeće i polože cvijeće u organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika podružnice Varaždin.

Žitelji ovog naselja  još pamte svjedočenja starijih o tim krvavim događajima iz 1945. godine.

Na Petrovo 1945. godine kamionima je iz kruga varaždinskog zatvora je odvedena veća grupa zatvorenika prethodno uhapšenih po poratnoj komunističkoj vlasti. Žrtve su dovezene do ceste koja iz Tužnog vodi prema Črešnjevu, gdje su u ranim jutarnjim satima odvedene do jame u šumi u samom mjestu te su zvijerski poubijane i plitko zakopane. Povremeno su na masovnom grobištu bile zapaljene svijeće, a napravljen je i križ koji su mjesni komunisti uništili. Blagoslov posljednjeg počivališta ostvaren je tek dolaskom demokracije od kada se svake godine na godišnjicu stradanja za pokojnike služi misa.  

U Varaždinskoj županiji, u kojoj se nalazi preko šezdeset grobišta, po Komisiji za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava evidentirano je imenom i prezimenom preko pet tisuća žrtava. Na mnogim mjestima žrtve još nisu popisane, a ni grobišta nisu obilježena.

Mnogi zločini iz razdoblja komunističke diktature još uvijek su prekriveni šutnjom i zaboravom i o njima se ne iznosi istina, važna radi izgradnje budućnosti.

Autor: Vedran.P/komunistickizlocini.net

2 comments

  1. Takvi su ljudi danas zaštićeni, vjerojatno još uživaju mirovine.

    Datuma pon, 28. sij 2019. 15:59 komunistickizlocini.net komunistickizlocini.net posted: “Leš – Kotoriba Na grobištu Leš u > Kotoribi je 11. srpnja 2009. godine postavljen spomen-križ kao spomen na > žrtve ubijene nakon Drugog svjetskog rata. Spomen križ na stratištu Leš > nalazi se u Kotoribi i njime je obilježeno grobište oko 50 žrtava dru” >

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s