ZRAČNI NAPADI NA VARAŽDIN PO ZAHTJEVU TITA (Saveznici na grad bacili 450 bombi, 96 mrtvih 170 ranjenih)

Varaždin

     Budući da je uvid u materijal engleskih ratnih arhiva 1. sijećnja. 1975., postao slobodan za javnost isključivo za period do 1945 god., u engleskom Državnom arhivu u Londonu (Public Record Office), postoji dokument:

Izvješće W.O. 202/276, za rujan 1944 – veljača 1945., britanski kapetan Gibb, član misije pri partizanima govori o antibritanskoj propagandi među partizanima i sljedeće:

” Dokaz o raspoloženju naroda u Hrvatskoj kako su i same hrvatske državne vlasti sasvim prijateljski postupale i spašavale pale američke zrakoplovce na hrvatsko tlo, makar su oni ubijali hrvatske vojnike i civile, razarali brojne hrvatske gradove po Titovim zahtjevima i uputama.”

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Jedan od primjera takvih zračnih napada bio je grad Varaždin i njegova okolica tijekom II. svjetskog rata napadnuti su iz zraka 14 puta, a sam grad šest puta. U tim napadima ubijeno je 40, a ranjeno 90 osoba. Prvi saveznički zračni napad na Varaždin izveden je 7. siječnja 1944. Ipak, najteži napad na Varaždin bio je 24. svibnja 1944., kada su saveznici na grad bacili oko 450 bombi te dodatno pucali iz zrakoplovnih strojnica. Tada je smrtno stradalo 30 osoba, a 80 ih je ranjeno. Varaždinski  tjednik Hrvatsko jedinstvo ocijenio je napad terorističkim optužujući Josipa Broza Tita da je baš on naručio bombardiranje nakon što je prije napada bio uhvaćen njegov brzojav kojim je od saveznika tražio zračni napad. Iste novine naknadno su objavile i popis žrtava. Pokop 19 Varaždinaca obavljen je 26. svibnja 1944., uz nazočnost župana Velike župe Zagorje Ive Stipetića, gradonačelnika Slavka Medvedovića te drugih predstavnika civilnih i vojnih vlasti.

Varaždin je pretrpio i materijalnu štetu na kućama, a teško je stradao i tvornički kompleks Varaždinske industrije svile. U kasnijim zračnim napadima bilo je novih žrtava: kraj sela Tomaševec poginuo je domobran Vilim Kranjčić, u varaždinskoj Radićevoj ulici kućanica Milena Krizman, a u Aninoj i Preradovićevoj ulici željeznički činovnik Ivan Strahonja i kućanica Amalija Kelnarić. Od krhotine bombi 3. travnja 1945. stradali su vojnici Valent Grubenski, Grgo Gačić, Ivan Kopričanec, Anton Jabukov, Stjepan Drvenko te Osman Hadžić. Zatim, 10. i 11. istog mjeseca od granatiranja grada stradali su: Husein Mušić, Josip Pavlović i Franjo Bela te Katica Levanić, supruga krojača, zatim posjednica Terezija Gjuraić, koja je poginula na Trgu bana Jelačića, ratar Ivan Boršić te tvornička radnica Eva Šmit. Već 25. travnja pokopani su nove žrtve: Agan Husmanović, Ivan Blažmaj i Stjepan Habijan te nadničar Pavel Novak, kućanica Kristina Ivanuša, udovica državnog činovnika Marija Bogunović te Slava Šustić. Svi su poginuli na predjelu Kukuljevićeve, Međimurske i Špinčićeve ulice. U zadnjem napadu od eksplozija su poginuli: Ignac Škare na Sajmištu te Stipe Radeljić. Ovo je kratak pregled poginulih vojnika i civila stradalih u granatiranjima i zračnim napadima tijekom Drugog svj. rata na grad Varaždin, a prema trenutno dostupnim arhivskim izvorima i literaturi.

Popis pobijenih u zračnom napadaju:


 1. Janda Franjo, kupalištni pediker i maser, 63 g.:
 2. Sivonček Marija, kućanica;
 3. Ivek Rozalija,kućanica;
 4. Francki Ana, kućanica, 28 g.;
 5. Tomašić Josip, redar;
 6. Herman Berta, radnica,Trnovec;
 7. Danica Susek, radnica, Kuzminci;
 1. Sikač Stjepan, radnik drž. ložione, Varaždin;
 2. Bobetić Tomo, ratar, Poljanci;
 3. Piškulić Stjepan, radnik;
 4. Podhovnik Hedviga, tiskarska ulagačica, Varaždin;
 5. Podhovnik Silva, Varaždin;
 6. Franjo Sporiš, krojač, Klanjec;
 7. Ptiček Bartol, ratar, Beletinec;
 8. Gregl Stjepan, pošt. nadzornik u m., 62 g.;
 9. Saćer Franjo, domobran;
 10. Jurić Petar, 25 g.;
 11. Maksam Vinko, Trnovec;
 12. Požameta Anica, 12 g., Varaždin;
 13. Feichtenger Draga, kućanica, Varaždin;
 14. Mijačević Julijana, kućanica, Varaždin;
 15. Pajić Luka, dočin. želj. lož., Varaždin;
 16. Sili Drago, domobran;
 17. Žitnjak Mirka, radnica;
 18. Gorski Janko, radnik;
 19. Furjan Irena, kućanica;
 20. Kereži Franca, radnica, Družvinec;
 21. Cepanec Andrija, radnik, Tomašević, Sv. Ilija;
 22. Borunić Stjepan, dočin. želj.lož. Varaždin;
 23. Kadaić Dragutin’’.

Izvori:

Teroristički zračni napadaj na Varaždin, Hrvatsko jedinstvo, 27. svibnja 1944., br. 29, str. 1.

Žrtve zračnog napada na Varaždin, Hrvatsko jedinstvo, 3. lipnja 1944., br. 30, str. 3.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s