BERISLAV ĐURO DEŽELIĆ – POKUŠAJ LIKVIDACIJE CIJELE OBITELJI (Pucali u trudnicu, atentatori danas slobodno žive u Makarskoj)

Berislav Đuro Deželić

      Berislav Đuro Deželić, rođen 5. veljače 1896., godine u Zagrebu, potomak poznate hrvatske obitelji, kao kadar HSS-a bio je diplomat Kraljevine Jugoslavije. Za vrijeme Drugog svjetskog rata živio je povučeno u Zagrebu, ali su ga komunističke vlasti svejedno nakon ulaska u Zagreb uhitile i osudile na četverogodišnju robiju.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Nakon izlaska iz zatvora, Deželić je prvom prilikom 1954., godine pobjegao u Njemačku gdje je, da bih pomogao sunarodnjacima, osnovao “Hrvatski socijalni ured”.

Dva muškarca i jedna žena, pod izlikom da trebaju pravnu pomoć, pozvonili su 30. lipnja 1965., na vrata stana obitelji Deželić u Dusseldorfu. Odmah su izvukli pištolje i prvo zapucali u Berislava Đuru Deželića, a potom u njegovu suprugu Mariju. U susjednoj sobi nalazila se njihova trudna kći Marijana. Kada su je otkrili, atentatori su ispalili više hitaca u nju.

Deželićevi su imali veliku sreću, jer su preživjeti iako su svi dobili veći broj teških prostrijelnih rana. Komunistički atentatori nisu prezali niti u trudnicu pucati što govori dovoljno o kakvim bezdušnim ubojicama se radi!

Njemačka policija je brzo identificirala atentatore: Stjepana Palfija, njegovu ženu Nadu Palfi, Vinka Mravičića, njegovu ljubavnicu Giselu Syparek i Ratomira Stanišića.

Stjepan Palfi je odrastao u Karlovcu gdje je trenirao boks u BK “Radnik”, čiji je predsjednik bio Nikola Boljkovac, rođak tadašnjeg gradonačelnika Karlovca Josipa Boljkovca, koji je u samostalnoj Hrvatskoj proveo mjesec dana u pritvoru zbog optužbe da je 1945., godine kao opunomoćenik OZNA-e sudjelovao u ratnim i poratnim zločinima nad hrvatskim civilnim i vojnim zarobljenicima!

Na temelju Interpolove tjeralice, u ožujku 1980., u Trstu je uhićen Ratomir Stanišić i izručen vlastima SR Njemačke. Zemaljski sud u Dusseldorfu osudio ga je 18. listopada 1982., na četrnaest godina zatvora.

Vinko Mravičić i Gisela Syparek nastanili su se u Makarskoj, gdje i danas žive i bave se turističkim biznisom. Zajedno s Vinkovim bratom Mitom imaju  u vlasništvu turistički brod “Makarski Jadran”.

Prema izjavama visokih dužnosnika Udbe, o atentatu na obitelj Đure Deželića više bi trebao znati tadašnji inspektor Drugog odjela Udbe za Hrvatsku Milan Tatalović, navodno daljnji rođak Siniše Tatalovića, savjetnika bivšeg predsjednika RH Stipe Mesića kao i njegova nasljednika Ive Josipovića.

Izvor: Anto Kovačević, Čovjek i njegova sjena, Zagreb, 2012.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s