U ŠUMI KOZJAČA U KARLOVCU PRONAĐENO 17 ŽRTAVA, DOK JE NA SAMO ČETIRI GROBIŠTA PRONAĐENO 500 ŽRTAVA PARTIZANSKOG TERORA (Logor Dubovac)

Kozjača – Karlovac – logor Dubovac

5ea748be658b30bf9ce1

U šumi Kozjača u Karlovcu izvršeno je iskapanje posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica. Pronađeni su ostaci 17 žrtava partizanskog terora, potvrdio je istražni sudac Ivan Perković. Perković dodaje kako je na ostacima 17 pronađenih žrtava vidljivo da su ljudi bili vezani žicom. Na jednoj lubanji se nalazi prostrijelna rana. 

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Za dio posmrtnih ostataka, dodao je Perković, moguća je i identifikacija.

Ivan Perković, predsjednik Županijskog suda u Karlovcu, je istakao da je do sada ekshumirano 500 žrtava i to samo na četiri lokacije; u Petrovoj i Babinoj gori, u mjestu Vidanka Curak kod Duge Rese i na Kozjači. Najviše ih je nađeno u šumi na Babinoj gori, čak oko 400. Šomek dodaje da je njegova udruga, u razgovorima s brojnim svjedocima, od kojih su ih neki odveli na njima poznata stratišta po čitavoj županiji, locirala 50 masovnih grobišta.

Sve je pokrenuto nakon zaključka bivše vlade, još u ožujku 2001., kad je odlučeno da se istraže ratni zločini počinjeni tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Policija je utvrdila da je početkom 1945. godine, nakon ulaska partizana u Karlovac, formiran logor za ratne zarobljenike i civile na Dubovcu. Nakon što je policija prikupila podatke, karlovačko Županijsko državno odvjetništvo je podnijelo zahtjev za provođenje istražnih radnji.

Kontroverzni zločinac Josip Boljkovac, u to vrijeme je bio pripadnik Ozne u Karlovcu, kaže kako je Dubovac bio logor u ovlasti partizana, dok je on bio u policiji, a Dubovac nije bio u njegovoj mjerodavnosti. Sjeća se tek da su i dvojica njegovih poznanika nestala iz tog logora te da je u to vrijeme bilo puno zločina koje su počinili pripadnici partizana.

Locirane su i masovne grobnice u kojima su pokapani zarobljenici civili. Kao zapovjednike svjedoci spominju majora Viktora Koričana, zatim Marka Božića i Mišinu Kukića. Prema tim navodima, iz tog logora dio zarobljenika stočnim vagonima odvezen je na lokaciju Međuvođe – Lužnjak kod rječice Globornice, gdje su nakon izlaska iz vagona likvidirani i bačeni u jame. Kao osobu koja je navodno pripremala te likvidacije spominje se pokojni Vlado Zatezalo Macan, pripadnik Ozne za Karlovac i Dugu Resu.

Likvidacije su, prema izjavama, obavljane i na području Sjeničaka, u šumi Muljci. Tajnik Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran napravio je popis na kojem je 77 osoba koje su sa šireg područja Ozlja, Ribnika, Vivodine, Krašića i Jaškova dovedene u svibnju i lipnju 1945. u logor Dubovac, gdje im se gubi svaki trag.

Veći broj civila te godine likvidiran je na području Banskog Kovačevca i Desni Štefanki, a partizan Božo Roknić iz tih sela odveo sedam žena koje su ubijene.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

  1. Poštovani, danas sam naletjela na ovaj članak. Jako me zanima da li su u tim jamama ostaci i vojnika. Tu se spominju civili. S obzirom da su mi i ujak i stric nastradali u Karlovcu a bili su vojnici, silno me zanima da li su i oni možda u tim jamama.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s