IVU BOGDANA 1971. LIKVIDIRALA UDBA KAKO BI UNIŠTILA SVJEDOČANSTVA O POSLIJERATNIM ZLOČINIMA PARTIZANSKE VOJSKE

Ivo Bogdan – La tragedia de Bleiburg    tragedia

   Ivo Bogdan, rođen 30. rujna 1907. na otoku Šipanu. Pohađao je Trgovačko-pomorsku akademiju (četverogodišnja srednja škola) u Dubrovniku. Ondje je ušao u katoličku domagojsku oragnizaciju. Još kao školarac ušao je u novinstvo. Unutar Katoličkog akademskog društva Domagoj pisao je za list Žar, list domagojske organizacije u Dubrovniku. Uređivao ga je od 1923. do 1926. godine. U Dubrovniku je surađivao u mjesnom glasilu Hrvatske pučke stranke Narodnoj svijesti u kojoj je pisao pod pseudonimom Bogdan Ivanović. U tom je razdoblju iskazivao književničke sklonosti. Pisao je poeziju. Bio je ugledni hrvatski intelektualac i emigrant u Argentini, glavni urednik časopisa na španjolskom jeziku “Studia Croatica”.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Upravo u izdanju “Studia Croatica”, odnosno “Instituto Croata Latinoamericano de Cultura” u Buenos Airesu, na oko četiri stotine stranica, prvi put su 1963. god., donesena sustavno obrađena brojna svjedočanstva i anali­ze, doduše na španjolskom je­ziku, o zločinu jugoslavenskih partizanskih jedinica na Bleiburškom polju i Križnim pu­tovima. Urednik knjige je bio Ivo Bogdan, a predgovor knjizi napisao je argentinski diplo­mat Eduard Augusto Garcia, višegodišnji predsjednik “Organizacije američkih država” (OEA).

Ivo Bogdan je 18. kolovoza 1971. god., ubijen u vlastitom stanu u Buenos Airesu. Pronašli su ga mrtvog na podu, policijska  istraga utvrdila je da su ubojice, njih najmanje troje, ušle u kuću pomoću krivotvorenog ključa. Ubili su agenti jugoslavenske UDBE. Razlog ubojstva je objava jednog dijela dokumentacije u svezi bleiburške tragedije, objavom knjige „Bleiburška tragedija hrvatskog naroda“ na španjolskom jeziku. Svrha knjige je bilo svjetskoj i hrvatskoj javnosti prikazati obrise zločina nad ratnim zarobljenicima i civilima na Bleiburgu i Križnim putovima, protivno svim pravnim konvencijama koje je počinio Titov jugokomunistički režim, a koje je taj režim htio zataškati po svaku cijenu pred cijelim svijetom. 

Iz stana Ive Bogdana nije nestala nijedna dragocjenost, nego samo određeni rukopisi-svjedočanstva o poslijeratnim zločinima jugoslavenske vojske. “Neka zakulisna viša sila”, tvrdi Bogdanov prijatelj i hrvatski emigrant u Argentini Ivo Rojnica, “spriječila je ozbiljnu i detaljnu istragu oko ubojstva Ive Bogdana”.

Srpsko-crnogorski književnik Miodrag Bulatović spomenuo je taj Udbin zločin u knjizi “Ljudi s Četiri prsta”, ustvrdivši da je ubojstvo Bogdana jedan od brojnih trofeja Udbe.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Oglasi

2 comments

  1. 2015 je u New Yorku ubijen hrvatski povjesnicar William Klinger koji je istrazivao i pisao knjige i istinu o titu… Policija i sud dokazali – opet udba! … i to svih ovih godina iza rata!!! Stjepan i Damir Djurekovic isto slicno maknuti… samo da se zaustavi istina o crvenim zlocinima… ( Clanak na engleskom iz dnevnih novina ‘Daily News’, a ima toga i jos za one koje interesira… http://www.nydailynews.com/new-york/nyc-crime/da-revokes-plea-deal-man-charged-killing-historian-article-1.2179694 )

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s