PARTIZANI LIKVIDIRALI ŽUPNIKA MATIJU CRNKOVIĆA (Kapelu Krvi Kristove u Ludbregu pretvorili u konjušnicu, oltare spalili, kipove bacili)

MATIJA CRNKOVIĆ, 1937-1945.

19244160_1748364151842249_1098706584_n
Ludbreški župnik Matija Crnković

Ludbreški župnik Matija Crnković svećenik rodom iz Ludbrega kojem se još uvijek ne zna za grob, čuvar svetišta Predragocjene Krvi Kristove, župnikovao je u Ludbregu od 1937., do 1945., kad su ga partizani uhitili, optužili i bez suda ubili u Varaždinu, početkom lipnja 1945., godine. Dolaskom komunista na vlast 1945., počeo je nezapamćeni progon Crkve. Nova vlast je s gradskoga trga uklonila pil Sv. Trojstva, zaštitnika ludbreške župe. Partizani su dolaskom u kapelu dvorca Bathyannyani, u kojoj se po predaji dogodilo čudo Krvi Kristove, pretvorili u konjušnicu. Svi su zidovi prebojani, oltari su pocijepani i spaljeni, a kipovi s oltara bačeni u rijeku Bednju.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

U Ludbregu su zabranjeni svi vjerski skupovi. Prema pričanjima domaćih ljudi, policija je hodočasnike koji su se usudili doći legitimirala i silom ih vraćala kućama. Misna slavlja za veliko mnoštvo održavala su se u cinktoru župne crkve.

Vremenom je pritisak vlasti popustio, osobito nakon uspostave diplomatskih odnosa Svete Stolice i tadašnje SFRJ. Narod i u ludbreško proštenište od početka sedamdesetih godina prošloga stoljeća dolazi u sve većem broju, osobito nakon što je vlč. Ivan Jurak izdao “Vodič u svetište Ludbreg”. Župna crkva i cinktor vrlo brzo postaju pretijesni za veliko mnoštvo hodočasnika.

Ubrzo su došli i prvi demokratski izbori i toliko željena sloboda. Gradska vlast je odobrila misno slavlje u gradskom parku dvorca Bathyanny. Prvi puta nakon 1945 ulicama Ludbrega kretalo se veliko mnoštvo vjernika u procesiji od župne crkve. Više od 50.000 okupljenih vjernika crkvenim i svjetovnim vlastima su poslali jasnu poruku što Ludbregu treba da bi dostojno proslavio Svetu nedjelju i napokon ispunio zavjet iz 1739.

Crnković je vodio svu akciju oko organizacije izgradnje kapele po uzoru na Božji grob u Jeruzalemu. Akciju je pokrenuo još 1938. g. Prečasni Juraj Lahner kad je prilikom svojih istraživanja otkrio davno učinjeni, a neispunjeni, zavjet Hrvatskog Sabora, no osobito se aktualizirala 1939. godine obilježavanjem dvjestote obljetnice toga zavjeta. Uz potporu nadbiskupa Stepinca, vlč. Crnković je prikupljao novac za gradnju, pregovarao s tadašnjim, već onda lijevo nastrojenim, općinskim vlastima koje su na sve moguće načine odbijale dodijeliti potrebni prostor i nastojale onemogućiti gradnju. Kako je na pomolu bio drugi svjetski rat, vlč. Crnković je prikupljeni novac utrošio na gradnju kuće za boravište časnih sestara i okupljalište mladeži, tik do župnog dvora. Tu je kuću nakon drugoga svjetskog rata komunistička vlast nacionalizirala i oduzela župi.

Autor: Vedran.P / komunistickizlocini.net

Oglasi

2 comments

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s