POGLEDAJTE VIDEO POTRESNOG ISKAPANJA NA MASOVNOM STRATIŠTU U DUBRAVI KNEŠPOLJE U ŠIROKOM BRIJEGU

 

 

   

   Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg predvođeno predsjednikom Perom Kožulom i fra Miljenkom Stojićem Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće” na lokalitetu Dubrava-Knešpolje obilježilo je grobišta  žrtava partizanskih zločina na području općine Široki Brijeg. Obilježena su tri grobišta iz kojih su, u lipnju 2010 godine, iskopani ostaci 28 žrtava partizanskih zločina počinjenih u veljači 1945 godine i to dva grobišta na lokalitetu Dubrava-Stipetina ograda i jedno grobište na lokalitetu Dubrava-Kruške.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

 Iskapanje i izmještanje masovnih grobišta u Knešpolju je početkom lipnja 2010 godine, provelo Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg, uz pomoć Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće” i JU Coming. Iskapanje su predvodili Marija Definis-Gojanović, specijalistica za sudsku medicinu splitskog KBC Firule i mr. arheolog Tihomir Glavaš. U prvom masovnom grobištu pronađeni su ostatci osam žrtava partizanskog zločina, u drugom 12, a u trećem masovnom  grobištu pronađeni su ostaci osam žrtava, kao i brojne čahure, novčići, cipele i drugi predmeti na temelju kojih će se vršiti identifikacija žrtava.

 Na području općine Široki Brijeg prema pouzdanim saznanjima nalazi se 65 masovnih grobišta, a za još 40 masovnih grobišta se zna ali još nema pouzdanih dokaza.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s