PARTIZANI 700 MUŠKARACA I ŽENA UBIJALI U KLEČEĆEM POLOŽAJU, S RUKAMA VEZANIMA NA LEĐIMA (novo masovno grobište pronađeno blizu sela Leše u Sloveniji)

Leše Slovenija

U Sloveniji je otkrivena novo masovno grobište s oko 700 žrtava stradalih netom nakon što je završio Drugi svjetski rat, objavili su slovenski mediji

    Po mišljenju austrijskih povjesničara, koje u utorak prenosi austrijska agencija APA, u masovnoj grobnici u šumi nedaleko od sela Leše kod gradića Prevalje, nekoliko kilometara od granice s Austrijom,  pronađeni su skeleti 700 žrtava Hrvata, Slovenaca i stotinjak austrijskih državljana. Riječ je o Austrijancima koje su potkraj rata uhitile postrojbe Titovih partizana u austrijskoj pokrajini Koruškoj i prebacile ih u Jugoslaviju gdje su, kako se sumnja, ubijeni.

64707741_strovs

Marko Štrovs, koji u ime slovenske vlade vodi povjerenstvo za otkrivanje i obilježavanje masovnih grobišta iz vremena rata i poraća, kojih je na slovenskom teritoriju do sada otkriveno više od 700, izjavio je za slovenske medije da je sredinom prošlog tjedna sondirana i istražena lokacija nedaleko od sela Leše, za koju se i prije na osnovi izjava svjedoka sumnjalo da sadrži posmrtne ostatke žrtava poratnih pogubljenja.

Štrovs je izjavio da se u jami dužine 21 i širine tri metra nalazi  oko 700 žrtava, što je iznenadilo istražitelje koji su s obzirom na prijašnja spoznaje očekivali oko stotinu trupala.

Žrtve su, kako je dodao, muškog i ženskog spola, civili, a ubijene su potkraj svibnja 1945, nakon što su do sela dovezene kamionima, a onda otjerane da pješice hodaju do gubilišta.

Žrtve su ubijane u klečećem položaju, s rukama vezanima na leđima, a na nekim tijelima nađeni su tragovi ozljeda od vatrenog oružja, izjavio je Štrovs. Slovenski mediji navode da su u masovnoj grobnici vjerojatno i bogatiji Slovenci iz okolice koje su komunističke vlasti nakon rata smatrale klasnim neprijateljima.

Po Štrovsovim riječima, iz izjava svjedoka i navoda mjesnog stanovništva dade se zaključiti da su ubojstva u šumi kod Leše, nedaleko od kapele Svete Ane, počinjena potkraj svibnja 1945. Sondiranjem terena i označavanjem sada je to masovno grobište i službeno potvrđeno te uvrštena na popis do sada prikrivenih ratnih i poratnih grobišta kojih je otkriveno više od 700 na teritoriju Slovenije.

Sondiranju masovnog grobišta nazočili su predstavnici sudstva i policije te povjesničari, a mjesto je zaštićeno dok se ne odluči hoće li biti pokrenut postupak za zločin protiv zasad nepoznatih počinitelja (partizana).

Moguće je da će žrtve ostati na mjestu gdje su ubijene, a moguća je i njihova ekshumacija i premještanje na neko drugo groblje ili u kosturnicu, objasnio je Štrovs novinarima. Jedna od mogućnosti može bitne identifikacije žrtava je i analiza DNA preko njihovih još živih srodnika, navode slovenski mediji.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s