U ZASEOKU ŠILJEGI SVAKOJ MAJCI UBIJEN PO JEDAN SIN OD 22-25 GODINA, EGZEKUTORI PARTIZANI (Skoro svi pobijeni kada je rat okončan)

Šiljegi

  •    11391236_845896642151955_445827239845306906_n   

Metković, 25.8.2013. – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima posebno se 23. kolovoza obilježio na području Novih Sela, u zaseoku Šiljegi. U organizaciji Hrvatskoga žrtvoslovnog društva i metkovskoga Ogranka Udruge Hrvatski domobran u Šiljegima (znanome i kao zaselak Iskisli) upriličeno je otkrivanje spomen-ploče s imenima jedanaestorice mladića prezimena Šiljeg a nad kojom se izdiže veliki križ.  Spomen križ na kojem su upisana imena: Danijel Šiljeg, Martinov, Ante Šiljeg, Jurin, Ante Šiljeg, Filipov, Ante Šiljeg, Matin, Bariša Šiljeg, Matin, Dujo Šiljeg, Matin, Jure Šiljeg, Ivanov, Mate Šiljeg, Jurin, Marko Šiljeg, Matin, Srećko Šiljeg, Tomin i Ante Šiljeg Petrov; jedanaest stradalnika prezimena Šiljeg, u dobi od 22 do 25 godina, od kojih su skoro svi mučki  poubijani od strane partizana kada je rat bio završen 1945 i 1946. godine, simbolično je otkrio dr. Ante Šiljeg.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Tako je nakon dugo vremena trajno obilježeno sjećanje na jedanaestoricu mladića koji se nikada nisu vratili u svoje Šiljege u kojima je u to vrijeme živjelo samo dvanaest obitelji. Šiljegi se od toga nikada nisu oporavili. Već početkom šezdesetih godina zaselak je potpuno opustio jer su se tadašnje komunističke vlasti trudile da to „Hrvatsko mjesto“ potpuno marginaliziraju u svojim razvojnim planovima.

_siljegi230813-12

Otkrivenju spomen-križa i komemoraciji u zaseoku Šiljegi prethodilo je predstavljanje knjige „ Partizanska i komunistička represija i zločini prema Hrvatima u Donjem Poneretvlju 1941-1990“, autora povjesničara dr. Ivana Jurića.

Izvor: metković.hr od 25.08.2013.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s