U ZASEOKU ŠILJEGI SVAKOJ MAJCI UBIJEN PO JEDAN SIN STAROSTI OD 22-25 GODINA EGZEKUTORI PARTIZANI

   11391236_845896642151955_445827239845306906_n   U organizaciji Hrvatskoga žrtvoslovnog društva i metkovskoga Ogranka Udruge Hrvatski domobran u Šiljegima (znanome i kao zaselak Iskisli) upriličeno je otkrivanje spomen-ploče s imenima jedanaestorice mladića prezimena Šiljeg, nad kojom se izdiže veliki križ.  Spomen križ na kojem su upisana imena: Danijel Šiljeg, Martinov, Ante Šiljeg, Jurin, Ante Šiljeg, Filipov, Ante Šiljeg, Matin, Bariša Šiljeg, Matin, Dujo Šiljeg, Matin, Jure Šiljeg, Ivanov, Mate Šiljeg, Jurin, Marko Šiljeg, Matin, Srećko Šiljeg, Tomin i Ante Šiljeg Petrov; jedanaest stradalnika prezimena Šiljeg, u dobi od 22 do 25 godina, koji su mučki  poubijani od strane partizana 1945 i 1946 godine simbolično je otkrio dr. Ante Šiljeg.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tako je nakon gotovo sedamdeset godina trajno obilježeno sjećanje na jedanaestoricu mladića koji se nikada nisu vratili u svoje Šiljege u kojima je u to vrijeme živjelo samo dvanaest obitelji. Šiljegi se od toga nikada nisu oporavili. Već početkom šezdesetih godina zaselak je potpuno opustio jer su se tadašnje komunističke vlasti trudile da to „Hrvatsko mjesto“ potpuno marginaliziraju u svojim razvojnim planovima.

_siljegi230813-12Otkrivenju spomen-križa i komemoraciji u zaseoku Šiljegi prethodilo je predstavljanje knjige „ Partizanska i komunistička represija i zločini prema Hrvatima u Donjem Poneretvlju 1941-1990“, autora povjesničara dr. Ivana Jurića.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s