JURE SALOPEK NA TANJURU MORAO NOSITI OČI VLASTITOG OCA, KOJE SU MU ISKOPALI PARTIZANI (ŠAJFAROV GAJ 19.6.1944.)

  komemoracija1 Svakog  19. lipnja u mjestu Šajfarov gaj u župi Lađevac kod Slunja održava se komemoracija i misno slavlje u spomen na obljetnicu zločinačkog ubojstva 68 civila Lađevca i okolice koje su tada pobili partizani.

 

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Dok cijela Hrvatska danas, a pojedini gradovi i općine ovih dana, slave i obilježavaju pobjedu antifašizma, u Slunju se prisjećaju i zlodjela pobjednika nad mještanima Lađevca.

preuzmi (2)Partizani su u znak odmazde tog 19. lipnja 1944. pokupili 68 civila i odveli u Šajfarov gaj gdje su ih strijeljali. Prije smrti neki od njih zvjerski su mučeni. U svojim zapisima slunjski župnik Mile Pecić podsjeća da je Jure Salopek na tanjuru morao nositi oči vlastitog oca, koje su mu iskopali partizani. Oni su bili pripadnici specijalne postrojbe Pepekovci, zvane po svojem zapovjedniku Petru Zinaiću zvanom Pepa. U spomen na žrtve održana je misa u crkvi u Lađevcu te na mjestu ubojstava.

imagesPodsjetimo, Županijski sud u Karlovcu istraživao je zločine Petra Zinaića, po mnogim svjedočanstvima, glavnog krvnika slunjskog kraja i cijelog Korduna. Ruka pravde, barem ne ovozemaljska, nikada ga neće dostići, jer je Zinaić umro u Beogradu u 90. godini života, prije nego su završile sve istražne radnje.

Mala je utjeha obiteljima ubijenih što je Zinaić bio prvi europski partizan koji je imao status osumnjičenika za ratni zločin.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s