JURE SALOPEK NA TANJURU MORAO NOSITI OČI VLASTITOG OCA, KOJE SU MU ISKOPALI PARTIZANI (ŠAJFAROV GAJ 19.6.1944.)

Šajfarov Gaj – Petar Zinaić Pepa

   Svakog  19. lipnja u mjestu Šajfarov gaj u župi Lađevac kod Slunja održava se komemoracija i misno slavlje u spomen na obljetnicu zločinačkog ubojstva 68 civila Lađevca i okolice koje su tada pobili Titovi partizani.

Dok cijela Hrvatska danas, a pojedini gradovi i općine ovih dana, slave i obilježavaju pobjedu antifašizma, u Slunju se prisjećaju zločina i zlodjela predstavnika jugoslavenskog komunističkog režima nad mještanima Lađevca.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Titovi partizani su u znak odmazde tog 19. lipnja 1944. godine, pokupili 68 civila i odveli u Šajfarov gaj gdje su ih bez milosti strijeljali. Prije smrti neki od njih zvjerski su mučeni. U svojim zapisima slunjski župnik Mile Pecić podsjeća da je Jure Salopek na tanjuru morao nositi oči vlastitog oca, koje su mu iskopali partizani. Oni su bili pripadnici specijalne partizanske postrojbe Pepekovci, zvane po svojem zapovjedniku Petru Zinaiću zvanom Pepa. U spomen na žrtve svake godine se drži misa u crkvi u Lađevcu te na mjestu ubojstava.

images

Podsjetimo, Županijski sud u Karlovcu istraživao je zločine Petra Zinaića Pepe, po mnogim svjedočanstvima, glavnog krvnika slunjskog kraja i cijelog Korduna. Ruka pravde, barem ne ovozemaljska, nikada ga neće dostići, jer je Zinaić umro u Beogradu u 90. godini života, prije nego su završile sve istražne radnje.

Mala je utjeha obiteljima ubijenih što je Zinaić bio prvi europski Titov partizan koji je imao status osumnjičenika za ratni zločin. Više o njegovim monstruoznim zločinima možete pročitati u članku: PARTIZANSKI TRBOSJEK-MONSTRUM JEDAN OD NAJMONSTRUOZNIJIH ZLOČINACA NA BALKANU PETAR ZINAIĆ PEPA – (stravične i modernom svijetu nepojmljive likvidacije)

Ove žrtve u Šajfarovu Gaju nisu jedine žrtve. U okolnim lađevačkim selima u drugom svjetskom ratu i poraću poginulo je ili ubijeno 597 osoba. Radi se o selima Arapovac (11), Barić selo (43), Čamerovac (52), Dubrave (46), Furjan D. (110 +1), Furjan G. (108 +2), Lađevac D (68+1), Lađevac G (36), Lađ. Selište (30), G. Selište (26), Pleš selo (3), Salopek Luke (60). Popisane su žrtve ne samo lađevačkih sela u Drugom svjetskom ratu i poraću nego i sve žrtve slunjskog kraja. To je naš dug prema njima. Podaci su objavljeni u knjizi “Žrtvoslov slunjskog kotara” autor Ivana Strižića 2005. godine.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj