DA SE NE ZABORAVI, HRVATSKO SELO DUBLJANI ZBRISANO SA LICA ZEMLJE 1941-1948 VEĆINA STANOVNIKA POBIJENA 330 ŽRTAVA SAMO ZBOG TOG ŠTO SU HRVATI

 

   Zločin genocida koji i do danas traje počinjen je prema oko 330 mještana Hrvata iz Dubljana, Popovo polje, BiH, koji su dvaput i trajno protjerani (1941. i 1948.) iz svog rodnog sela, domovi im dvaput opljačkani, zapaljeni i porušeni do temelja (temelji mnogih hrvatskih domova iskopani), pa oduzeti i darovani njihovim susjedima Srbima ili uneseni u zemljišni fond Poljoprivrednog kombinata “Popovo polje”. Dokumenti o tome da su oni bili vlasnici nekretnina u Dubljanima i da su im te nekretnine otete i razdijeljene drugima sakriveni ili uništeni…

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net


Poslije završetka II. sv. rata prognani Hrvati su se pokušali vratiti u svoje selo i domove, ali ono što bi oni po danu popravili, po noći bi “nepoznati pocinitelji” ponovno porušili.
A kao kruna svega je bila otimačina njihovih nekretnina od Općine Trebinje pod izgovorom da je riječ o napuštenoj imovini. I tako je ostalo do danas. Jedino su prije nekoliko godina prognani Dubljanci uspjeli obnoviti svoju crkvu Gospe od Karmela. Od niti jedne hrvatske kuće u nekada pretežito hrvatskom selu nije ostao ni “kamen na kamenu”, već su od rušenja i krađe bile pošteđene jedino gustjerne kojima se koriste njihovi susjedi Srbi.

A najgore od svega je što je skoro sve to učinjeno u mirnodopsko vrijeme i pod zaštitom i pokroviteljstvom države koja se nazivala Federativnom narodnom republikom Jugoslavijom, bratskom i ravnopravnom državom Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca, Crnogoraca, Albanaca itd. Zbog navedenog zločina protjerivanja i onemogućavanja povratka počinjenog nad cjelokupnom hrvatskom populacijom Dubljana i potpunog zatiranja i brisanja svih tragova da su tu nekada bili i živjeli Hrvati srame se danas mnogi Srbi iz Popovog polja koji znaju što se u Dubljanima dogodilo zbog neugode prema onome sto su učinili Hrvatima iz Dubljana.

 

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Oglasi

2 comments

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s