PARTIZANSKI ZLOČIN BEZ KAZNE – SJEĆANJE NA MUČKI UBIJENE HRVATSKE CIVILE U KEVINOJ JAMI, KAŠTELI KOD SPLITA 1943. (NEKOLIKO TISUĆA ŽRTAVA)

Kevina jama

Prošlo je više od 70 godina od tragedije, bolje rečeno zločina, o kojem se u ovom tekstu piše. Prošlo je i više od 20 godina od kad je stradanje na tom mjestu obilježeno. A prošlo je i više od 10 godina otkako je ovaj tekst napisan. I što se od tada dogodilo? Ništa.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Imena poznatih partizanskih zločinaca, ubojica Hrvata bačenih u Kevinu jamu:

Josip-Bepo Babin partizanski general,
Ante Remetin zvan Lovrica iz Kaštel Novog,
Ante Kovač zvan Kaparanić iz Kaštel Sućurca,
Ivan Ađutantov poznat kao Markiol iz Kaštel Lukšića,
Ante Bedalov po nadimku Abesinac iz Kaštel Kambelovca,
Martin Stipkov zvan Tikvica,
Srečko Jakovac.

Mate, diži se! To je bilo sve što je banda kaštelanskih partizana rekla Mati Čipčiću Bragadinu, kad su se u noći s 24. na 25. rujna 1943. pojavili na vratima njegove stojne kuće u Kaštel Novome. Ruke su mu vezali žicom i odveli ga u zatvor u Lukšić gdje je komitet komunističke partije odlučivao o životu i smrti.
Bez suda je osuđen na smrt — priča Matin zet Franjo. Proglasili su ga narodnim neprijateljem. Tog jutra, Mate i njih pun kamion, ne zna im se broja, među njima i susjed Vlado Stude, vlasnik vinarije, odvezeni su u Radošić, do Kevine jame. Tu su strijeljani i bačeni u jamu.
Oni su bili tek prvi od nekoliko tisuća koji su u godinama koje su slijedile po prijekom partizanskom sudu završili u Kevinoj jami. Da stvar bude gora, obitelji žrtava jugoslavenske komunističke vladavine stradavale su i nakon egzekucija svojih najbližih. Prije svega rješenjima o konfiskacijama imovine. Tako je i kuća Bragadina većim dijelom svršila u “ruke naroda”, 28. svibnja 1945.

Puno godina nakon opisanih događaja dugovi su počeli stizati na naplatu. Naime, Kaštela su mala mjesta, sedam povezanih sela uz more. Manje – više svi su se tada međusobno znali i tajne se nisu mogle dugo čuvati.
Martin Stipkov zvan Tikvica umirao je u teškim bolovima. Osjećajući da mu se bliži kraj, poslao je prijatelja Jakova Jakovca iz Kaštel Starog, kod supruge Vlade Stude s molbom da dođe do njega i da mu dade oprost. Supruga mučki ubijenog Vlade Katica je odbila doći mu u posjetu nego mu je po istom glasniku poslala poruku:
“U ime djece i moje, ja sam ti oprostila, a ti to raščisti sa svojom savješću.”
Nije umro lako. Rak ga je rastakao, bolovi razdirali pa je sam pokušao prekratiti si muke.
Josip-Bepo Babin partizanski general, 1943. godine alfa i omega u Kaštelima. On je odlučivao o životu i smrti svojih susjeda i suseljana. Ni njemu nije dano da ljudski umre. Grižnja savjest učinila je svoje. Prerezao si je žile na rukama a potom se bacio u more kod hotela “Palace” u Kaštel Starom. Sutradan su njegovo truplo našli kako pluta pod Čiovom.

 

1981967685-660x413
kevina-jama-6
Kevina jama

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

  1. osim Nevine jame ima još stratišta po Kaštelima postoji grobnica na groblju NOVI -ŠTAFILIĆnju nitko nije istraživao u njoj ima još kostiju netko i danas traži svoje mrtve al naj žalosno je je da nijedna osoba koja je bila učesnik il’ saučesnik tim zločinima nije mirno spavala al pored grižnje ako su imali savjesti nosili su križ sudbine koja im se dogodila u obitelji mnogi su na svojoj koži osjetili bol i suze za svojim dragim a njihova dica unočad znaju sve nisu oni krivi al osudija ih je netko drugi pa ni oni nisu sretni na spomeniku grobnice još postoje rupe je promašenih metaka mnogi moji sumještani čiji su članovi obitelji tu stradali bez suda i suđenja i sudionici odnosno dica unučad iako nisu krivi nose i nositi če pečat kaštelanskih krvnika

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s