28 POUBIJANIH HRVATA 1945-47 U HAĐERU KOD GLINE TE 15 STRADALIH HRVATA U DOMOVINSKOM RATU

  Hađer 1    Ovo malo i ponosno mjesto na Banovini tijekom zadnjih stotinu godina pokazalo je snažnu vjeru te posebnu ljubav prema Gospi. Tako su vlastitu kapelu, koju su posvetili svojoj zaštitnici Majci Božjoj Lurdskoj, mještani Hađera počeli graditi još 1913. godine, ali zbog velikog siromaštva nije dovršena sve do 1928. godine, kada ju je i tadašnji župnik vlč. Paunović blagoslovio.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, kapela je devastirana, a mještani su sami, uz pomoć svog tadašnjeg župnika Pere Bulata, unatoč protivljenju i prijetnjama tadašnjih jugo-komunističkih vlasti, obnovili 1958. godine. Kapela je ponovno je stradala u Domovinskom ratu kada su je pripadnici jugo-srpske paravojske početkom listopada 1991. godine u potpunosti srušili i uništili, pokušavajući uništiti svaki trag o rimokatoličkoj vjeri i identitetu tog naselja i njegovih stanovnika.

U Domovinskom ratu stradalo je 15-ero stanovnika Hađera, 14-ero hrvatskih civila, od kojih petero još nije pronađeno, niti ekshumirano, te jedan hrvatski branitelj, dok su u Drugom svjetskom ratu partizani mučki poubijali 28-ero Hrvata. U travnju 2012. godine stanovnici Hađera na vlastitu inicijativu ponovo kreću u obnovu, a kapela i podignuto spomen obilježje žrtvama čine jedinstveni religiozno-spomenički kompleks podignut u vjeri da niti jedna žrtva ne smije biti zaboravljena, prešućena ili marginalizirana, te da je svaku žrtvu potrebno dostojno zabilježiti.Hađer 2

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s