SESTRA MARIJA GRACIJA MILEKOVIĆ UBIJENA NAKON PARTIZANSKE DIVERZIJE NA VLAK

s. Marija Gracija Mileković

Rođena je 7. prosinca 1877. godine, u Pakasinu kod Gradeca. Kao mlada djevojka stupila je u Družbu sestara milosrdnica sv. Vinka. Kao časna sestra završila je učiteljsku školu “preparandiju”, koja se onda tako zvala, i sav svoj redovnički život provela je kao učiteljica pučke škole u Daruvaru. Prije toga bila je učiteljica u Mariji Bistrici. Ubijena na putovanju vlakom iz Zagreba u Daruvar, 2. listopada 1943. godine. Nakon što su partizani zaustavili vlak postavljanjem mine na tračnice, zrakoplov je mitraljiranjem u naletu pokosio sestru Mariju Graciju Mileković.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 €

Katolička je crkva u hrvatskome narodu početkom 20. stoljeća, kao i u 19. stoljeću, razvila veliku djelatnost na području školstva. Gotovo u svakom većem mjestu, pa i u malim mjestima, nicale su škole koje su držale naše časne sestre. Brojna su hrvatska djeca svoje prvo znanje, svoje prvo školovanje i odgoj stjecala kod naših dobrih, požrtvovnih i revnih časnih sestara. Tako je i sestra Gracija svoju službu redovnice uglavnom obavljala kao učiteljica pučke škole u Daruvaru.

Očevidnik nezgoda Hrvatskih državnih željeznica 1943. godine, pod naslovom Diverzije i napadi partizana na pruge sjeverozapadne Hrvatske u rujnu i listopadu 1943. godine, navodi sve akcije komunista i partizana. Tako pod brojem 20 stoji:

2. X…Severin Bulinac… U km 16° 1 između Severina i Bulinca naletio je vlak 1530 na minu, nakon toga napad na vlak – 4 mrtva, 3 ranjena…

Poginuli:

1) Franjo Haraček

2) Adolf Kratiš

3) č.s. Marija Gracija Mileković iz Daruvara

4) jedan njemački vojnik

Ranjeni: Andrilo Čuk, ustaški tabornik iz Velikih Zdenaca.

Šteta: lok. 51 – 027 -130 kn.

Iz pisma Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka doznajemo da je sestra M. Gracija iz Daruvara pošla poslom u Zagreb. Ondje je provela nekoliko dana i vraćala se 2. listopada 1943. godine. Vlak su napali neprijateljski zrakoplovi. Sestra Gracija bila je pogođena i na mjestu je ostala mrtva. S njom je ubijeno više putnika. Njezino mrtvo tijelo dopremile su sestre iz Grubišnog Polja vlakom u Daruvar. Ondje su je, zajedno s pročelnicom s. Magnom, lijepo pokopale, uz nazočnost njezinih učenica i građana. Njezin je sprovod jako lijepo opisan. Tako je u 56. godini života s. M. Gracija bila prva krvava žrtva Družbe sestara milosrdnica. Partizani su teroristički napadali vlakove, a saveznički su ih zrakoplovi s jugoslavenskim pilotima bombardirali. Nije slučajno pilot usmjerio metak u sestru Graciju. U ono su vrijeme ti zrakoplovi bili daleko sporiji, i možemo vjerovati da je pilot baš nju gađao. Putnici su se razbježali iz vlaka, pilot je ugledao redovnicu i pucao. Zanimljivo je kazati da je sestru Graciju Mileković nakon njezine tragične smrti zamijenila mlada i poletna učiteljica s. Aurelija Kukolja, koja je također stradala kao redovnica, u Daruvaru, 7. prosinca 1944., ali se ne zna kakvom je smrću umrla.

Izvori i literature: Don Anto Baković, Hrvatski martirologij XX. stoljaća, Zagreb, 2007.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s