SUROVO OBRAČUNAVANJE S VJERNICIMA “SLUČAJ AJVATOVICA”

Ajvatovica

Poslijeratni Titov jugoslavenski komunistički režim naročito se surovo obračunavao s vjernicima, jer su oni u to vrijeme smatrani narodnim neprijateljima. O razini postojanja tzv. slobode vjerskih obreda pokazuje činjenica da je 1947. godine, zabranjeno okupljanje muslimana na vjersko-kulturnoj manifestaciji “Ajvatovica”. Patentirani likvidator u podignutoj optužnici napisao je ovo:

“Okrivljeni Kaniža Zakir, Kirlić Rešid, Ramljak Ibro, Smajić Muharem, Karajlić Alija i Dizdar Ahmet i drugi na dan 22. lipnja 1947. godine, u Donjem Vakufu, učestvujući u nenajavljenoj povorci vjerskog praznika “Ajvatovica”, suprotstavili se naređenjima komunističkih jugoslavenskih državnih organa i zabrani nošenja vjerskih zastava prilikom ove manifestacije te se uprkos ponovne intervencije organa sa razvijenim zastavama uporabom osobne fizičke snage i na konjima preteći im noževima sa ostalom masom preko mosta probili, kojom prilikom su dvojica policajaca bili fizički napadnuti.”

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 €

Zakir Kaniža, MB 3067/A., vjeroučitelj, 4 razreda medrese. Osuđen je na kaznu lišenja slobode s prisilnim radom u trajanju od 5 godina. Rešid Kirlić, MB (…), mujezin, 4 razreda osnovne škole. Osuđen na ka­znu lišenja slobode s prisilnim radom u trajanju od 1 godine. Ramo Redžić, MB (…), zemljoradnik. Osuđen je na kaznu lišenja slobode s prisilnim ra­dom u trajanju od 3 godine. Muharem Smajić, MB (…) zemljoradnik. Osu­đen je na kaznu lišenja slobode s pri­silnim radom u trajanju od 2 godine. Alija Karajlić, MB (…), radnik. Osu­đen je na kaznu lišenja slobode s pri­silnim radom u trajanju od 1 godine i 6 mjeseci. Salih Muminagić, MB (…), željeznički činovnik, 6 razreda gimna­zije. Osuđen na kaznu lišenja slobode s prisilnim radom u trajanju od 1 go­dine i 6 mjeseci. Ahmet Dizdar, MB (…), pekar. Osuđen na kaznu lišenja slobode s prisilnim radom u trajanju od 7 mjeseci. Ibro Ramljak, MB (…) zemljoradnik. Osuđen je na kaznu li­šenja slobode s prisilnim radom u tra­janju od 5 mjeseci. Rešid Dizdar, MB (…). Osuđen na kaznu lišenja slobode u trajanju od 5 mjeseci. Hasan Došlić, MB (…), kovač, nepismen. Osuđen na kaznu lišenja slobode u trajanju od 4 mjeseca. Naim Šutković, MB (…), ze­mljoradnik. Osuđen na kaznu lišenja slobode u trajanju od 4 mjeseca. Nazif Melić, MB (…), zemljoradnik. Osuđen na kaznu lišenja slobode u trajanju od 4 mjeseca.

Izvori i literatura: fra Mate Tadić, Želimir Crnogorac, Svjedočanstva o stradanjima Hrvata, Zagreb, 2013.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s