U ŽOLŠČAH KOD  PUŠTALA U SLOVENIJI OTKRIVENO 11 ŽRTAVA OD KOJIH SU TRI ŽENE

Žolščah kod Puštala blizu Škofje Loke

Škofjeloško Povjerenstvo za evidentiranje i uređenje skrivenih masovnih grobišta poslijeratnih zločina otkrilo je 2007. godine, posmrtne ostatke 11 žrtava partizanskih zločina na dva masovna grobišta u mjestu Žolščah kod Puštala blizu Škofje Loke u Sloveniji. Prema arheolozima, najmanje tri od 11 žrtava Titovih partizana bile su žene.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Među pronađenim kosturima šest ih je mještana, dok se o preostalih pet žrtava ne zna puno, pojasnio je tada predsjednik posebnog povjerenstva za evidentiranje i uređenje masovnih grobišta Jože Kranjc.

Prema riječima arheologa Draška Josipoviča, najmanje tri žene bile su među 11 pronađenih žrtava. Uz posmrtne ostatke, od kojih je šest pronađeno u jednoj jami, a pet u susjednoj, pronađeni su i razni predmeti, od naušnica i češljeva do praznih čahura.

Jedan dio žrtava partizanskog zločina je pokopan u obiteljske grobnice a dio na groblje u Lipici, gdje su izgradili skupnu kosturnicu. U njoj su mjesto našli i neidentificirani ostaci žrtava koje su arheolozi otkrili na drugim škofjeloškim masovnim grobištima a koji su žrtve Titovih partizana.

Prema riječima mještana, u Škofjoj Loki ima veliki broj skrivenih pojedinačnih ili masovnih grobišta, od kojih mnoga još nisu sondirana i pretražena. Masovna grobišta kod Puštala registrirana su 1996. godine. Posebno povjerenstvo za ova pitanja postoji u Škofjoj Loki od 1992. godine.

Izvori:  old.delo.si/  od 15. listopada 2007.

           www.24ur.com  od 15.10.2007.

           gorenjskiglas.si od 20. listopada 2007.

           Fotografije  POP TV 2007.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

  1. Vidi se koliko je našim vlastima stalo do povijesnih činjenica.Za istinu o hrvatskim žrtvama brinu Slovenci a ne mi.Neki se boje jer su im zločinci predoči.ŽALOSNO.Bez istine nema budućnosti.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s