KASEROVA JAMA U SLOVENIJI KRIJE U SVOJIM RALJAMA OKO 1.000 ŽRTAVA (Većina žrtava zarobljenici iz Plave divizije i civili s Križnog puta)

Kaserova jama – Slovenija

Osim jama na području Ušive jame u Kočevskom kraju (Pod Krenom, Pod Macesnovo Gorico, uz cestu ispod Krenoma), pripadnici slovenske OZNE i KNOJ-a skrivali su veliki broj žrtava Titovog komunističkog režima i u mnogim drugim jamama.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Najviše žrtava je u jami Kaser, oko 1,5 km od sela Obrov, 100 metara desno ispod puta Obrov – Golac.   Prema kazivanju mještana (lugar, župnik), mještani su u svibnju 1945. godine,   konjskim zapregama u ovu špilju dovezli veći broj tijela ubijenih zarobljenika, koja su ležala po cijelom području između hrvatske granice i mjesta Prem u Sloveniji. Tu se 8. svibnja 1945. godine, njemački 97. korpus predao na časnu riječ Titovih partizana da će ih ostaviti u životu, ali to se nije dogodilo.

Pretpostavlja se da je veliki broj zarobljenika i civila ubijen u samoj jami. Većinom su to bili Hrvati iz Plave divizije (92. div)  i civilne izbjeglice koji su se povukli iz Hrvatske u Italiju i zarobljeni na   području Ilirske. Bistrice. Pretpostavlja se da bi u toj jami moglo biti oko 1000 žrtava Titovih partizana.  Njemačko udruženje za vojne grobove željelo je saznati kakvo je stanje u jami, ali im je to zabranjeno od strane policije (Jamnik).

Sa fotografije Kaserove jame koju je fotografirao Marko Štrovs 2012. godine, vidljivo je smeće koje se na žalost deponuje u ovu jamu.

Izvor:  strovsmarko.blogspot.com od 04.11.2015. Pristupljeno 18.05.2022.

            Fotografije: Marko Štrovs

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s