U ŽUMBERAČKOJ 12A U SAMOBORU POD TEMELJIMA ZGRADE GOMILE LJUDSKIH KOSTIJU (Zgrada na velikom masovnom grobištu)

Samobor

Samobor se posebice širio šezdesetih godina. Tamo gdje je nekoć rasla djetelina, kukuruz i voćke, niklo je novo Žumberačko naselje. Tu su sad višekatnice kojih stari Samobor baš i nije imao.

Na tom prostoru 1945. godine, bijahu izgrađeni rovovi za obranu grada, a ubrzo postadoše stratišta i grobišta žrtava koje su likvidirale Titove jugoslavenske komunističke vlasti.

Današnji stanovnici zgrade u Žumberačkoj 12A možda i ne znaju da se pod temeljima njihove zgrade, kao i drugih u tom sklopu, nalaze gomile ljudskih kostiju, odjeće, obuće i predmeta za osobnu uporabu žrtava Titovih partizana.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Svjedoci iz Žumberačke 9, Franjo Kovač i Davor Jaić, sjećaju se što je sve iskopano u njihovoj ulici prigodom izvođenja zemljanih radova za kanalizaciju zgrada na brojevima 10 i 12.

Franjo izjavljuje:  “Godine 1961., kada sam kao trinaestogodišnjak pomagao radnicima u kopanju kanala za zgrade br. 10 i 12, imao sam prigodu vidjeti jeziv prizor. Naime, za vrijeme kopanja pijuk je više puta udarao o nešto tvrdo nalik kamenu. Daljnji tijek događaja pokazao je da se ne radi o kamenu već o ljudskim kostima (lubanjama, kostima ruku, nogu, rebrima i zubalima), a sve to u pozamašnom broju. Uz kosti nailazilo se i na predmete za osobnu uporabu, kao što su: dugmad za manšete, kožnate kutije za duhan, nalivpera, prstenje, pa i zlatnike. Bilo je očigledno da je riječ o velikom grobištu. Kopajući dalje nailazili smo na još veći broj kostiju, a iskrsnula je i jedna granata i jedna ručna bomba. O svemu je bila obaviještena “milicija”.

Iz pripovijedanja starijih ljudi saznali smo da je u Perkovčevoj ulici, vjerojatno u Vukovićevoj kući, koja se nalazi uz Komunalac, bio privremeni zatvor, a stratište se nalazilo u vrtu te kuće na mjestu gdje je danas zgrada 12A u Žumberačkoj.”

Mladen Noršić, nešto mlađi od dvojice prethodnih, svjedoči zanimljivo o grobištima u Žumberačkom naselju: “Stanujem u Perkovčevoj ulici. Kao dječak bio sam vrlo živahan, stalno u pokretu i znatiželjan. Pratio sam što se događalo u mojoj okolini. Sjećam se gomile iskopanih kostiju i raznih predmeta dok su se kopali temelji za zgradu u Žumberačkoj 12A. Mi djeca iz ulice igrali smo se tim kostima. Iznosili bi ih na prometni dio ulice i slagali od njih cjelovite kosture. Stariji su nas ispravljali i poučavali kad bismo pogriješili u slaganju. ‘Pazi, gledaj, ova kost ovdje stoji, ovo je natkoljenica, ovo podlaktica i sl.’ Ova naša igra nije mogla proći nezapaženo. Netko je slučaj prijavio vlastima. One su se pobrinule da terensko vozilo otpremi ‘naše igračke’. Sve iskopano, a neizneseno, ubetonirano je pod temelje te zgrade.”

Razmišljamo o svjedočanstvima. Bujao je i rastao naš grad tih godina. Radovali smo se tome, ali nam je to veselje bivalo pomućivano saznanjem da je u svibnju 1945., u našem gradu nestao čitav jedan grad ljudi.

Izvor: Stjepan Herceg, Samobor mali Bleiburg 1945., Samobor, 1996.

Foto: Katastar.hr

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s